- Ciecierzyca z mocnym smakiem
- Pochodzi z Turcja
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw, idealna do hummusu
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ciecierzyca indyjska, duża i wyjątkowo aromatyczna. Indie są największym producentem cieciorki na świecie, ciecierzyca jest bardzo popularna w tym kraju, ma naturalnie wyrazisty smak.
Ciecierzyca pospolita to nazwa dla jednorocznej rośliny należącej do rodziny bobowatych. Występuje jedynie w formie uprawnej, nie spotyka się jej dziko. Stanowi podstawę wyżywienia w krajach arabskich i to przede wszystkim stamtąd jest importowana. Inne nazwy ciecierzycy to groch włoski oraz cieciorka, co nie jest poprawnym określeniem. Z języka hebrajskiego ciecierzyca oznacza dobrobyt.
Proponujemy suche ziarna ciecierzycy. One, w przeciwieństwie do wielu produktów w puszkach, mają bardzo prosty skład i nie znajdują się w nich żadne inne składniki. Wpływa to na wartości odżywcze ciecierzycy i na jej bogactwo smaku.
Właściwości
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- jest bardzo dobrym źródłem białka.
Dowiesz się więcej w naszym artykule ciecierzyca - właściwości.
Zastosowanie
Ciecierzyca w kuchni ma wiele zastosowań z uwagi na to, że jest znana ludzkości od wieków. Prócz przygotowania sławnego humusu i falafeli, można z niej sporządzić także pyszną zupę, kotlety, a nawet pasztet.
Jako osobne danie najlepiej wypada w połączeniu z kaszą. Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon.
Sprawdź: Przygotowanie ciecierzycy: moczenie, przyprawianie i gotowanie.
Przechowywanie
Ciecierzycę najlepiej przechowywać w zacienionym, chłodnym i suchym miejscu, w szczelnym pojemniku, w którym nie znajdzie jej wilgoć.
Przeciwwskazania
Nie ma żadnych naukowo potwierdzonych i poważnych przeciwwskazań odnośnie spożywania ciecierzycy.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ciecierzyca.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 30
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1546kJ/365 kcal |
Tłuszcz | 4,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 62,1 g |
w tym cukry | 5,4 g |
Błonnik | 11,6 g |
Białko | 18,8 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0