- Fasola Red Kidney
- Pochodzi z Polski
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Red Kidney to odmiana smacznej, sycącej i bogatej w węglowodany złożone i błonnik fasoli czerwonej. Spożywając ją, zapewnimy organizmowi sporą dawkę energii.
Fasola czerwona, zwana także fasolą Red Kidney, jest rośliną strączkową pochodzącą z Ameryki Południowej. Nasiona o nerkowatym kształcie mają czerwonawo-bordowy kolor i są dość duże jak na fasolę czerwoną. Przeznaczona jest zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do zakonserwowania. Po przetworzeniu zachowuje swój kolor, smak i, co najważniejsze, nie traci wartości odżywczych.
Fasola pakowana jest w szczelne i wytrzymałe torebki typu doypack wyposażone w zapięcie strunowe. W takim opakowaniu fasola zachowuje wszystkie cenne właściwości i walory smakowe.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiadają również wysoką zawartość białka;
- ma niski indeks glikemiczny;
- jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Dzięki nim dodaje organizmowi energii na dłużej.
Więcej informacji o fasoli Red Kidney znajduje się w naszym poradniku o właściwościach fasoli Red Kidney.
Zastosowanie w kuchni
- fasola Red Kidney świetnie sprawdzi się w sałatkach, zupach i daniach z ryżu;
- to składnik chili con carne oraz innych dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej,
- świetna baza sałatek wielowarzywnych;
- doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, majerankiem, oregano, cząbrem. Wymienione przyprawy redukują jej właściwości wzdymające.
Jak gotować fasolę Red Kidney?
Prawidłowe przygotowanie tego rodzaju fasoli polega na namoczeniu jej przez noc. Przed gotowaniem należy ją wypłukać. Aby ugotować fasolę, należy włożyć ją do garnka z wodą. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie zmniejsza się ogień i gotuje na wolnym ogniu aż do zagotowania, około 45-60 minut. Po tym czasie fasola powinna być miękka.
Sprawdź: Jak gotować czerwoną fasolę?
Przechowywanie
Fasolę Red Kidney przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed światłem.
Przeciwwskazania
Fasoli czerwonej nie wolno konsumować na surowo ze względu na zawartość fitohemaglutyniny – związku, który dla ludzi okazuje się toksyczny. Surowa fasola może powodować silne nudności, wymioty i biegunki.
Poza tym nie stwierdzono działań niepożądanych przy spożywaniu fasoli Red Kidney i nie ma szczególnych przeciwwskazań związanych ze stosowaniem jej w potrawach.
Inne opcje
Składniki
Składniki: fasola czerwona.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 25
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1302 kJ/315 kcal |
Tłuszcz | 1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 45,9 g |
w tym cukry | 2,7 g |
Błonnik | 15,7 g |
Białko | 21,4 g |
Sól | 0,05 g |
Komentarze 0