Fasola Red Kidney - 1kg

New product

Fasola Red Kidney - 1kg Expand

- Fasola Red Kidney

- Pochodzi z Polski

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Bez glutenu, bez konserwantów,  

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny fasoli czerwonej 25

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

12,00 zł

brutto

Opis produktu

Red Kidney to odmiana smacznej, sycącej i bogatej w węglowodany złożone i błonnik fasoli czerwonej. Spożywając ją, zapewnimy organizmowi sporą dawkę energii oraz zadbamy o zdrowe kości, zęby i dobrą kondycję włosów i paznokci. 

Fasola czerwona, zwana także fasolą Red Kidney, jest rośliną strączkową pochodzącą z Ameryki Południowej. Nasiona o nerkowatym kształcie mają czerwonawo-bordowy kolor i są dość duże jak na fasolę czerwoną. Przeznaczona jest zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do zakonserwowania. Po przetworzeniu zachowuje swój kolor, smak i, co najważniejsze, nie traci wartości odżywczych. 

Fasola pakowana jest w szczelne i wytrzymałe torebki typu doypack wyposażone w zapięcie strunowe. W takim opakowaniu fasola zachowuje wszystkie cenne właściwości i walory smakowe. 

 

Właściwości 

  • ma niski indeks glikemiczny z tego powodu rekomendowana jest do spożycia dla chorych na cukrzycę;
  • stanowi pełnowartościowe źródło białka roślinnego i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP oraz błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych;
  • zawiera wiele witamin z grupy B m.in. witaminę B1(tiaminy), która korzystnie wpływa na pamięć i zdolność logicznego myślenia, a także działa antydepresyjnie;
  • jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Dzięki nim dodaje organizmowi energii na dłużej;
  • korzystnie wpływa na pracę układu sercowo - naczyniowego;
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL;
  • pomaga  kontrolować poziomu cukru we krwi. 

 

Zastosowanie w kuchni

  • fasola Red Kidney świetnie sprawdzi się  w sałatkach, zupach i daniach z ryżu;
  • to składnik chili con carne oraz innych dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej,
  • świetna baza sałatek wielowarzywnych;
  • doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, majerankiem, oregano, cząbrem. Wymienione przyprawy redukują jej właściwości wzdymające. 

Jak gotować fasolę Red Kidney?

Prawidłowe przygotowanie tego rodzaju fasoli polega na namoczeniu jej przez noc. Przed gotowaniem należy ją wypłukać. Aby ugotować fasolę, należy włożyć ją do garnka z wodą. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie zmniejsza się ogień i gotuje na wolnym ogniu aż do zagotowania, około 45-60 minut. Po tym czasie fasola powinna być miękka.

 

Przechowywanie

Fasolę Red Kidney przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed światłem.

 

Przeciwwskazania

Fasoli czerwonej nie wolno konsumować na surowo ze względu na zawartość  fitohemaglutyniny – związku, który dla ludzi okazuje się toksyczny. Surowa fasola może powodować silne  nudności, wymioty  i biegunki.

Poza tym nie stwierdzono działań niepożądanych przy spożywaniu fasoli Red Kidney  i nie ma szczególnych przeciwwskazań  związanych ze stosowaniem jej w potrawach.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Fasola Red Kidney - 1kg

Fasola Red Kidney - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: fasola czerwona.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Polska

Indeks glikemiczny: 25

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1302 kJ/315 kcal
Tłuszcz1,6 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g
Węglowodany45,9 g
   w tym cukry2,7 g
   Błonnik15,7 g
Białko21,4 g
Sól0,05 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.