Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso, dlatego jeśli wolisz jarskie dania, koniecznie wypróbuj bezmięsne kotlety z ciecierzycy.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 250 g ciecierzyca
- - 1 posiekana cebula
- - 2 rozgniecione ząbki czosnku
- - 25 g posiekanej zielonej pietruszki
- - 2 drobno posiekane ostre papryczki
- - 1 łyżka posiekanej kolendry
- - 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- - 2 jajka
- - 3 łyżki mąki
- - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - olej do smażenia
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ciecierzycę przesypać do szklanej miski, zalać ją wodą i pozostawić na 48 godzin do namoczenia. Codziennie wymieniać wodę.
Etap 2
Odsączyć ciecierzycę, przełożyć ją do miski robota kuchennego razem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, papryczką, kolendrą, kminem, pieprzem i jajkami. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Etap 3
Na dużej patelni podgrzać olej.
Etap 4
Z ciasta formować kotleciki i smażyć je w gorącym oleju w małych porcjach.
Etap 5
Podawać z sosem pomidorowym, według uznania.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_beignets-de-pois-chiches_14404.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka