• Kotleciki z ciecierzycy wegetariańskie

    Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso, dlatego jeśli wolisz jarskie dania, koniecznie wypróbuj bezmięsne kotlety z ciecierzycy.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 250 g ciecierzyca
    • - 1 posiekana cebula
    • - 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • - 25 g posiekanej zielonej pietruszki
    • - 2 drobno posiekane ostre papryczki
    • - 1 łyżka posiekanej kolendry
    • - 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • - 2 jajka
    • - 3 łyżki mąki
    • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • - olej do smażenia

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 15 minut
    Czas smażenia: 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ciecierzycę przesypać do szklanej miski, zalać ją wodą i pozostawić na 48 godzin do namoczenia. Codziennie wymieniać wodę.

    Etap 2

    Odsączyć ciecierzycę, przełożyć ją do miski robota kuchennego razem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, papryczką, kolendrą, kminem, pieprzem i jajkami. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.

    Etap 3

    Na dużej patelni podgrzać olej.

    Etap 4

    Z ciasta formować kotleciki i smażyć je w gorącym oleju w małych porcjach.

    Etap 5

    Podawać z sosem pomidorowym, według uznania.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_beignets-de-pois-chiches_14404.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć