- Kasza gryczana niepalona biała
- Pochodzi z polskich pól (Lubelszczyzna)
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez glifosatu
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kasza gryczana wytwarzana jest z gryki, która jest rośliną zbożową i należy do grona zbóż rzekomych. Kasza gryczana niepalona jest najcenniejszą z kasz produkowany z gryki, ponieważ jest najmniej przetworzona. Kasza gryczana niepalona ma jasne ziarna i charakterystyczny smak.
Kasza gryczana dostępna w naszym sklepie pochodzi z Polski. Pakowana jest w solidne, zgrzewane woreczki foliowe, które zaopatrzono w praktyczne zapięcie strunowe. Szczelne opakowanie sprawia, że kasza gryczana długo zachowuje swoje cenne właściwości. Kasza gryczana nie zawiera glutenu oraz konserwantów.
Właściwości
Kasza gryczana, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, posiada cenne wartości odżywcze.
- jest cennym źródłem błonnika pokarmowego;
- jest również bardzo dobrym źródłem białka.
Więcej informacji o kaszy gryczanej znajduje się w naszym poradniku kasza gryczana - właściwości.
Kasza gryczana w wersji ugotowanej ma szerokie zastosowanie w kuchni. Stosuje się ją głównie jako dodatek do dań obiadowych (pierogi, gołąbki), jak również pożywnych śniadań. Jest elementem diety wegetariańskiej.
Kaszę gryczaną niekiedy nazywa się królową kasz. I nie ma w tym określeniu niczego na wyrost, ponieważ w stu gramach tego produktu zawartych jest 3,1 grama tłuszczu. Z drugiej strony, w tym produkcie znaleźć można o wiele mniej węglowodanów niż ma to miejsce w kaszy jęczmiennej oraz jaglanej.
Kasza gryczana to zdrowy element diety, które powinien znaleźć się w diecie osób każdym wieku. To idealny wybór dietetyczny dla osób chcących zatroszczyć się o swoją sylwetkę.
Kasza gryczana biała
Kasza gryczana w rzeczywistości nie jest ziarnem, ale jest to owoc, który należy do rodziny bliskiej rabarbarowi i szczawiowi. Kwitnąca gryka stanowi pożywkę dla owadów zapylających, stąd powstaje ciemny, aromatyczny miód gryczany.
Pojedyncze ziarno gryki ma kształt trójkąta i swoją wielkością przypomina ziarno pszenicy. Żeby przygotować je do spożycia, należy usunąć zewnętrzną powłokę, co wykonuje się przy pomocy specjalnego urządzenia.
Kasza gryczana biała to kasza niepalona, o delikatnym, subtelnym smaku. W kuchni zastępować może na przykład ryż. Popularna jest także kasza gryczana ciemna, która swój kolor zawdzięcza procesowi palenia.
Historia i ciekawostki
Wspólna odmiana gryki została udomowiona i najpierw uprawiana w południowo-wschodniej Azji, prawdopodobnie około 6000 roku p.n.e., a stamtąd rozprzestrzeniła się na Azję Środkową i Tybet, a następnie na Bliski Wschód i Europę. Udomowienie najprawdopodobniej miało miejsce w zachodnim regionie Yunnan w Chinach.
Najstarsze szczątki gryki znalezione do tej pory w Chinach sięgają około roku 2600 p.n.e., podczas gdy pyłek gryki znaleziony w Japonii pochodzi już z 4000 roku p.n.e. Gryka była jedną z pierwszych roślin wprowadzonych przez Europejczyków do Ameryki Północnej. Rozproszenie po całej kuli ziemskiej zostało ukończone w roku 2006. W Indiach mąka gryczana jest znana jako kuttu ka atta i jest kulturowo związana z festiwalem Navratri. W dniu tego święta spożywane są artykuły spożywcze wyłącznie z gryki.
Najwięksi producenci kaszy gryczanej to Rosja i Polska, w których to krajach odgrywa istotną rolę w tradycyjnej kuchni. Wśród innych krajów, w których gryka uprawiana jest w dużej ilości komercyjnie, wymienić można Stany Zjednoczone, Kanadę i Francję.
Do jakich potraw pasuje kasza gryczana biała?
Wcześniej ugotowana kasza to znakomita baza do krupniku i innych zup oraz sosów. Zadaniem kaszy jest nadanie im delikatnej konsystencji i zagęszczenie. Można ją wykorzystać na przykład zamiast ryżu, ziemniaków, czy makaronu.
Gryka może być dobrym substytutem pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia w diecie bezglutenowej.
Jak przygotowywać kaszę gryczaną białą?
Kasza gryczana biała przed swoim wykorzystaniem powinna być opłukana pod bieżącą wodą, aby usunąć z niej możliwe zanieczyszczenia. Po tym procesie należy dodać jedną część kaszy na dwie części gotującej się wody lub bulionu. Następnie należy całość gotować przez około 30 minut, do miękkości.
Sprawdź: Jak ugotować kasze gryczaną, żeby była sypka?
Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności
Kasza gryczana biała może być bezpiecznie spożywana przez wszystkich, również przez osoby, które nie tolerują glutenu.
Przechowywanie
Kaszę gryczaną najlepiej przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kasza gryczana.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1440 kJ/344 kcal |
Tłuszcz | 3,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,0 g |
Węglowodany | 63 g |
w tym cukry | 1,0 g |
Błonnik | 5,9 g |
Białko | 13 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0