• Curry z ciecierzycą i bakłażanem

    Łatwe w przygotowaniu curry z ciecierzycą i bakłażanem idealne dla miłośników wyrazistej kuchni wegetariańskiej.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 1 cebula
    • - 2 bakłażany
    • - 1 cukinia
    • - 2 łyżki oliwy z oliwek
    • - 1 kostka rosołowa warzywna
    • - 1 mała puszka pomidorów bez skórki
    • - 3 łyżeczki curry
    • - 1 szczypta kminu rzymskiego
    • - 400 g wcześniej przygotowanej miękkiej ciecierzycy lub 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
    • - pieprz
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Gotowanie: 1 godzina 
    Całkowity czas: 1 godzina 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Na patelni podgrzać oliwę.

    Etap 2

    Dodać pokrojony w kostkę bakłażan i cebulę pokrojoną w piórka.

    Etap 3

    Zrumienić je na dużym ogniu przez około 5 minut.

    Etap 4

    Dodać 400 ml wody, bulion warzywny, pomidory, cukinię (pokrojoną w kostkę), curry i kmin.

    Etap 5 

    Mieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

    Etap 6

    Doprawić do smaku.

    Etap 7

    Dodać odsączoną ciecierzycę i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_curry-d-aubergines-et-pois-chiches_46975.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć