Łatwe w przygotowaniu curry z ciecierzycą i bakłażanem idealne dla miłośników wyrazistej kuchni wegetariańskiej.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 1 cebula
- - 2 bakłażany
- - 1 cukinia
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
- - 1 kostka rosołowa warzywna
- - 1 mała puszka pomidorów bez skórki
- - 3 łyżeczki curry
- - 1 szczypta kminu rzymskiego
- - 400 g wcześniej przygotowanej miękkiej ciecierzycy lub 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- - pieprz
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 1 godzina
Całkowity czas: 1 godzina 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Na patelni podgrzać oliwę.
Etap 2
Dodać pokrojony w kostkę bakłażan i cebulę pokrojoną w piórka.
Etap 3
Zrumienić je na dużym ogniu przez około 5 minut.
Etap 4
Dodać 400 ml wody, bulion warzywny, pomidory, cukinię (pokrojoną w kostkę), curry i kmin.
Etap 5
Mieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Etap 6
Doprawić do smaku.
Etap 7
Dodać odsączoną ciecierzycę i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_curry-d-aubergines-et-pois-chiches_46975.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka