Amarantus Szarłat ziarno - 1kg

  • Amarantus cena 1kg ziarno Szarłat nasiona
  • Amarantus 1kg gdzie kupić ziarno Szarłat nasiona
  • Amarantus cena 1kg ziarno Szarłat nasiona
Amarantus cena 1kg ziarno Szarłat nasiona Amarantus 1kg gdzie kupić ziarno Szarłat nasiona Amarantus cena 1kg ziarno Szarłat nasiona

- Amarantus ziarno świeży

- Pochodzi z Indii

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów

- Do gotowania i przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku. Jednocześnie jest to jedna z najstarszych roślin uprawianych na ziemi. Dawniej stanowił on podstawę wyżywienia Inków, Majów oraz Azteków. Zalicza się go do grona superfoods, czyli produktów o wybitnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.

Szarłat grupa roślin, botanicznie znana jako rodzaj „Amaranthus” z rodziny „Amaranthaceae”. Amarantusy to przeważnie jednoroczne zioła lub krótkotrwałe byliny. Amarant nie jest ziarnem, lecz nasieniem rośliny amarantusa. Z tego powodu nie jest klasyfikowany botaniczne jako zboże, ale jako pseudozboże. Drobne nasiona przechowywane są w torebce nasiennej. Nasiono amarantusa jest prawie kuliste, ma około 1 mm średnicy i barwę od kremowożółtej do czerwonawej. Jedna roślina może wyprodukować do 60 000 nasion. 

Niektóre odmiany amarantusa stosowane są jako rośliny ozdobne, natomiast inne wykorzystywane są do upraw, z których pozyskiwane jest ziarno. Najwięcej upraw amarantusa zlokalizowanych jest w Ameryce Południowej i Północnej, a także   Azji południowo-wschodniej (m.in. w Indiach i na Cejlonie), a także w Afryce.

Ziarna amarantusa dostępne w naszym sklepie pochodzą z Indii. To produkt bardzo czysty, bez żadnych dodatków. Ziarna pochodzą tylko ze sprawdzonych upraw, co przekłada się na jakość gotowego produktu.

Amarantusa ziarno właściwości

  • jest źródłem białka lepiej przyswajalnego niż to z mleka czy soi, a jednocześnie niezawierającego glutenu;
  • charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • jest bogaty w magnez i fosfor.

Więcej informacji o amarantusie znajduje się w naszym poradniku amarantus - właściwości.

Czym wyróżniają się nasze nasiona amarantusa?

  • Wyjątkowy smak. 

 Nasiona amarantusa oprócz wartości odżywczych wyróżniają się również charakterystycznym, lekko orzechowym smakiem, który wzbogaca smak wielu potraw i deserów.

  • Alternatywa dla ziemniaków.

 Jeżeli nie lubisz obierania ziemniaków, nasiona amarantusa będą doskonałą alternatywą. Ugotowany amarantus  można z powodzeniem dodać  zamiast  ziemniaków do wielu tradycyjnych, polskich potraw.

  • Łatwe przygotowanie.

Amarantus jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Gotowanie w osolonej wodzie  amarantusa zajmuje około 20 minut.  Ziarna amarantusa można gotować w całości w garnku, urządzeniu do gotowania ryżu lub szybkowarze. 

  • Przydatny w kuchni wegańskiej. 

Weganie i wegetarianie mogą stosować nasiona amarantusa do robienia kotletów, zup oraz jako składnik wielu dań obiadowych. 

Amarantus zastosowanie

Nasiona amarantusa mogą być wykorzystane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych czy zapiekanek. W Indiach nasiona są smażone w cukrze lub gotowane z ryżem. W Himalajach zmielone nasiona używa się do przygotowania naleśnikopodobnych potraw

  • Jako płatki śniadaniowe. Ugotowany dokładnie na wolnym ogniu amarantus ma słodycz i konsystencję podobną do owsianki, dzięki czemu jest pysznym dodatkiem do śniadania.
  • Popping amarantusowy. Surowego amarantusa można również przygotować między innymi jako amarantus, ekspandowany. Polega to na podgrzewaniu nasion amarantusa na gorącej, suchej patelni. Pod wpływem ciepła nasiona pękają i stają się bardziej pulchne. W ten sposób można go dodawać zarówno do zup, sałatek, jak i innych dań warzywnych.
  • Nasiona amarantusa można wykorzystywać w miksach zbożowych. Ze względu na orzechowy posmak amarantusa mieszać z innymi zbożami jak np. z brązowym  czy białym ryżem, kuskusem czy kaszą jaglaną. Dodaje im swojej charakterystycznej i orzechowej  słodyczy.
  • Warto dodawać do zup i gulaszu. Amarantus doskonale nadaje się do zagęszczania zup i gulaszu.

Sprawdź: Jak gotować amarantus ?

Przechowywanie

Ziarna amarantusa trzeba przechowywać w miejscu, w którym nie będą narażone na działanie wilgoci, w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu.

Przeciwwskazania

Naukowo nie ma żadnych potwierdzonych przeciwwskazań odnośnie spożywania tego zboża.

16,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: ziarno amarantusa.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Indie

Indeks glikemiczny: 35

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1553 kJ/371 kcal
Tłuszcz 7,02 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 58,5 g
   w tym cukry 1,7 g
   Błonnik 6,7 g
Białko 13,6 g
Sól 0,01 g
Magnez 248 mg
Fosfor 557 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.