• Burgery z ciecierzycy pieczone

    Prosty przepis na wegańskie burgery z ciecierzycy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Składniki

    Porcja: 10 osób

    • - 400 g wcześnie przygotowanej miękkiej ciecierzycy lub 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
    • - 1 starta marchewka
    • - 50 g ziaren słonecznika
    • - 1 cebula
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 2 łyżeczki pasty sezamowej (tahini)
    • - 1 łyżka oliwy z oliwek
    • - połówka cytryny
    • kmin rzymski
    • - pieprz
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Pieczenie: 20 minut 
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać wszystkie składniki w mikserze.

    Etap 2

    Uformować małe kulki i spłaszczyć je na oliwionej blasze do pieczenia.

    Etap 3

    Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 do 20 minut, w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.

    Wskazówka:

    Podawać burgery z chlebem pita, salsą, guacamole, jogurtem i zieloną sałatą. Wszystko to składa się na doskonały kompletny posiłek, zwłaszcza latem!

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_burger-de-pois-chiches_47271.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć