Prosty przepis na wegańskie burgery z ciecierzycy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
Porcja: 10 osób
- - 400 g wcześnie przygotowanej miękkiej ciecierzycy lub 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- - 1 starta marchewka
- - 50 g ziaren słonecznika
- - 1 cebula
- - 1 ząbek czosnku
- - 2 łyżeczki pasty sezamowej (tahini)
- - 1 łyżka oliwy z oliwek
- - połówka cytryny
- - kmin rzymski
- - pieprz
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 20 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać wszystkie składniki w mikserze.
Etap 2
Uformować małe kulki i spłaszczyć je na oliwionej blasze do pieczenia.
Etap 3
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 do 20 minut, w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Wskazówka:
Podawać burgery z chlebem pita, salsą, guacamole, jogurtem i zieloną sałatą. Wszystko to składa się na doskonały kompletny posiłek, zwłaszcza latem!
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_burger-de-pois-chiches_47271.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka