Łatwa w przygotowaniu i zaskakująco wyrazista sałatka z ciecierzycą i białym serem.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 1 cebula
- - 2 pomidory
- - 1 cytryna
- - 1 kubek ugotowana ciecierzyca
- - 120 g sera feta lub świeżego sera koziego
- - oliwa z oliwek
- - pęczek świeżej mięty
- - pieprz
- - sól
- - słodka papryka w proszku
- - harissa (ostra pasta paprykowa)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Drobno posiekać cebulę.
Etap 2
Pomidory pokroić na duże kawałki, wymieszać je z cebulą i 1 łyżeczką harissy.
Etap 3
Przełożyć składniki do salaterki i dodać sok z 1 cytryny + 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek.
Etap 4
Doprawić solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki.
Etap 5
Ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie.
Etap 6
Do mieszanki dodać 350 g ciecierzycy.
Etap 7
Resztę ciecierzycy ugnieść na papkę, a następnie dodać do sałatki.
Etap 8
Na koniec dodać posiekaną miętę i pokrojony w małą kostkę ser feta.
Etap 9
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku (w razie potrzeby dodać sok z cytryny).
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-aux-pois-chiches_58084.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka