• Sałatka z ciecierzycą

    Łatwa w przygotowaniu i zaskakująco wyrazista sałatka z ciecierzycą i białym serem.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 1 cebula
    • - 2 pomidory
    • - 1 cytryna
    • - 1 kubek ugotowana ciecierzyca
    • - 120 g sera feta lub świeżego sera koziego
    • - oliwa z oliwek
    • - pęczek świeżej mięty
    • - pieprz
    • - sól
    • - słodka papryka w proszku
    • - harissa (ostra pasta paprykowa)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Drobno posiekać cebulę.

    Etap 2

    Pomidory pokroić na duże kawałki, wymieszać je z cebulą i 1 łyżeczką harissy.

    Etap 3

    Przełożyć składniki do salaterki i dodać sok z 1 cytryny + 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek.

    Etap 4

    Doprawić solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki.

    Etap 5

    Ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie.

    Etap 6

    Do mieszanki dodać 350 g ciecierzycy.

    Etap 7

    Resztę ciecierzycy ugnieść na papkę, a następnie dodać do sałatki.

    Etap 8

    Na koniec dodać posiekaną miętę i pokrojony w małą kostkę ser feta.

    Etap 9

    Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku (w razie potrzeby dodać sok z cytryny).

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-aux-pois-chiches_58084.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć