- Fasola mung
- Pochodzi z Argentyny
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Fasola mung jest gatunkiem roślin z rodziny motylkowatych. Fasola mung jest uprawiana głównie w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu, Nepalu, Chinach, Korei, Azji Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Jest ona roczną winoroślą z żółtymi kwiatami i miękkimi, brązowymi strąkami z ukrytymi w środku ziarnami fasoli. Wysuszone ziarna mają kolor zielony, po usunięciu z nich skóry są one jasnożółte. Jest słodka i miękka, łatwo się ją trawi.
Fasola mung w sprzedaży dostępna jest w wersji wysuszonej, dzięki czemu jej czas przydatności do spożycia jest wydłużony.
Właściwości
Fasola mung, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, posiada cenne wartości odżywcze:
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiada również wysoką zawartość białka.
Więcej informacji o fasoli mung znajduje się w naszym poradniku fasola mung - właściwości.
Gotowanie
Ten produkt można wykorzystać jako podstawę do przygotowywania past. Na jej bazie w Azji przygotowuje się rodzaj makaronu, który po ugotowaniu staje się przezroczysty. Prawidłowy sposób gotowania tego rodzaju fasoli to dodanie jej do wody z odrobiną oleju, doprowadzenie do wrzenia, a następnie przykrycie i gotowanie jej aż ziarna staną się miękkie, czyli 30 do 60 minut.
Wcześniejsze namoczenie fasoli w wodzie sprawi, że jej wartości odżywcze będą lepiej przyswajalne. Namoczoną fasolę wystarczy gotować 20-30 minut.
Fasolę mung można dodawać do zup, przygotowywać z niej wegańskie burgery, a także dodawać do sałatek, na przykład z kuskusem. Bardzo zdrowe są także kiełki fasoli mung, które można wyhodować samodzielnie z ziaren.
Przechowywanie
Fasolę mung należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. W taki sposób może ona czekać na użycie nawet kilka lat. Dobrym sposobem na trzymanie fasoli na przyszłość jest jej zamrożenie.
Przeciwwskazania
Nie ma realnych, potwierdzonych naukowo przeciwwskazań odnośnie spożywania fasoli mung.
Inne opcje
Składniki
Składniki: fasola mung.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Argentyna
Indeks glikemiczny: 25
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1453 kJ/347 kcal |
Tłuszcz | 1,15 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,35 g |
Węglowodany | 62,2 g |
w tym cukry | 6,6 g |
Błonnik | 16,3 g |
Białko | 23,86 g |
Sól | 0,04 g |
Komentarze 0