Trata brokułowa na kruchym cieście - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 200 g ciasta francuskiego
- - 500 g brokułów
- - 150 g śmietany
- - 2 jajka
- - 30 g mąki migdałowej
- - 30 g masła
- - pieprz
- - sól
- - gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 50 minut
Całkowity czas: 1 godzina 5 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 180°c (termostat 6).
Etap 2
Różyczki brokułów zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie, a następnie odsączyć.
Etap 3
Rozwałkowane ciasto wyłożyć na wysmarowanej masłem formie do tarty. Na wierzchu ułożyć brokuły.
Etap 4
Wymieszać jajka, śmietanę i mąkę migdałową. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlać mieszankę na brokuły i na wierzchu gdzieniegdzie ułożyć kawałeczki masła.
Etap 5
Piec 50 minut.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-brocolis-et-a-la-poudre-d-amandes_23418.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka