• Tarta z brokułami i mąką migdałową

    Trata brokułowa na kruchym cieście - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 200 g ciasta francuskiego
    • - 500 g brokułów
    • - 150 g śmietany
    • - 2 jajka
    • - 30 g mąki migdałowej
    • - 30 g masła
    • - pieprz
    • - sól
    • - gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: 50 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 5 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 180°c (termostat 6).

    Etap 2

    Różyczki brokułów zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie, a następnie odsączyć.

    Etap 3

    Rozwałkowane ciasto wyłożyć na wysmarowanej masłem formie do tarty. Na wierzchu ułożyć  brokuły.

    Etap 4

    Wymieszać jajka, śmietanę i mąkę migdałową. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlać mieszankę na brokuły i na wierzchu gdzieniegdzie ułożyć kawałeczki masła.

    Etap 5

    Piec 50 minut.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-brocolis-et-a-la-poudre-d-amandes_23418.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć