• Magdalenki z mąką migdałową oraz miodem

    Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Przepis na magdalenki spodoba się tym, którzy uwielbiają poranną herbatkę lub kawkę z małą słodką przekąską.

    Składniki

    Porcja: 24 sztuki

    • - 100 g mąki migdałowej
    • - 250 g cukru pudru
    • - 100 g mąki
    • - 8 białek
    • - 200 g masła
    • - 1 duża łyżka miodu akacjowego lub lawendowego (są łagodniejsze od pozostałych miodów)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: 12 minut
    Całkowity czas: 27 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 210-220 °C (termostat 7)

    Etap 2

    W misce zmieszać mąkę migdałową, cukier puder i mąkę.

    Etap 3

    Stopniowo dodawać białka jajek, ale nie ubijać ich na pianę.

    Etap 4

    Roztopić masło na patelni i poczekać, aż lekko się zarumieni. Wtedy usunąć tworzącą się pianę (nie przypalić masła!), wlać do mieszanki, delikatnie i równomiernie mieszając, a następnie dodać miód.

    Etap 5

    Pozostawić do ostygnięcia, a potem napełnić masą formę do magdalenek lub inne foremki.

    Etap 6

    Piec w gorącym piecu (210-220°C).

    Etap 7

    Wyjąć z piekarnika, gdy tylko magdalenki lekko się zarumienią.

    Etap 8

    Można również dodać wybrany przez siebie aromat: kwiat pomarańczy, rum, itp. Podawać magdalenki lekko ciepłe – wtedy są najlepsze! Ale zimne też smakują wybornie. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_madeleine-au-miel-poudre-d-amande_336823.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć