Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Przepis na magdalenki spodoba się tym, którzy uwielbiają poranną herbatkę lub kawkę z małą słodką przekąską.

Składniki
Porcja: 24 sztuki
- - 100 g mąki migdałowej
- - 250 g cukru pudru
- - 100 g mąki
- - 8 białek
- - 200 g masła
- - 1 duża łyżka miodu akacjowego lub lawendowego (są łagodniejsze od pozostałych miodów)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 12 minut
Całkowity czas: 27 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 210-220 °C (termostat 7)
Etap 2
W misce zmieszać mąkę migdałową, cukier puder i mąkę.
Etap 3
Stopniowo dodawać białka jajek, ale nie ubijać ich na pianę.
Etap 4
Roztopić masło na patelni i poczekać, aż lekko się zarumieni. Wtedy usunąć tworzącą się pianę (nie przypalić masła!), wlać do mieszanki, delikatnie i równomiernie mieszając, a następnie dodać miód.
Etap 5
Pozostawić do ostygnięcia, a potem napełnić masą formę do magdalenek lub inne foremki.
Etap 6
Piec w gorącym piecu (210-220°C).
Etap 7
Wyjąć z piekarnika, gdy tylko magdalenki lekko się zarumienią.
Etap 8
Można również dodać wybrany przez siebie aromat: kwiat pomarańczy, rum, itp. Podawać magdalenki lekko ciepłe – wtedy są najlepsze! Ale zimne też smakują wybornie.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_madeleine-au-miel-poudre-d-amande_336823.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka