Crumble z wiśniami to przepis na pyszny i łatwy deser. Crumble, czyli sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką, to najpopularniejszy deser w Wielkiej Brytanii.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 700 g wiśni
- - 125 g masła
- - 125 g mąki
- - 125 g mąki migdałowej
- - 4 łyżki cukru
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Całkowity czas: 35 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Nagrzać piekarnik do 200°C (termostat 6/7).
Etap 2
Masło schłodzić w zamrażarce na 5 minut przed przygotowaniem.
Etap 3
Wiśnie dusić z 2 łyżkami cukru przez 5 minut.
Etap 4
W tym czasie wrzuć do blendera mąkę, migdały w proszku, cukier i kawałki masła.
Etap 5
Miksować wszystko przez 5 - 10 sekund.
Etap 6
Przełożyć wiśnie na blaszkę wysmarowaną masłem (zachować sok z wiśni).
Etap 7
Przesypać mieszankę na wiśnie.
Etap 8
Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200°C (termostat 6/7).
Etap 9
Podawać z sokiem z wiśni.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_crumble-aux-cerises-et-poudre-d-amande_309795.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka