• Crumble z wiśniami i mąką migdałową

    Crumble z wiśniami to przepis na pyszny i łatwy deser. Crumble, czyli sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką, to najpopularniejszy deser w Wielkiej Brytanii.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 700 g wiśni
    • - 125 g masła
    • - 125 g mąki
    • - 125 g mąki migdałowej
    • - 4 łyżki cukru

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Pieczenie: 25 minut
    Całkowity czas: 35 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Nagrzać piekarnik do 200°C (termostat 6/7).

    Etap 2

    Masło schłodzić w zamrażarce na 5 minut przed przygotowaniem.

    Etap 3

    Wiśnie dusić z 2 łyżkami cukru przez 5 minut.

    Etap 4

    W tym czasie wrzuć do blendera mąkę, migdały w proszku, cukier i kawałki masła.

    Etap 5

    Miksować wszystko przez 5 - 10 sekund.

    Etap 6

    Przełożyć wiśnie na blaszkę wysmarowaną masłem (zachować sok z wiśni).

    Etap 7

    Przesypać mieszankę na wiśnie.

    Etap 8

    Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200°C (termostat 6/7).

    Etap 9

    Podawać z sokiem z wiśni.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_crumble-aux-cerises-et-poudre-d-amande_309795.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć