Mocno czekoladowe muffiny z przyjemnym posmakiem orzechów laskowych.
Składniki
porcja: 20 sztuk
- - 165 g ciemnej czekolady deserowej
- - 130 g masła
- - 130 g cukru pudru
- - 3 całe jajka
- - 65 g mąki migdałowej
- - 65 g pokruszonych orzechów laskowych
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (termostat 6).
Etap 2
Połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z uprzednio pokrojonym w kostkę masłem.
Etap 3
Po stopieniu wymieszać łopatką, aby uzyskać płynną mieszaninę, a następnie przelać całość do miski.
Etap 4
Dodać cukier, całe jajka, mąkę migdałową oraz pokruszone orzechy laskowe.
Etap 5
Ciasto wlać do foremek i piec przez 15 min.
Etap 6
Kiedy muffinki nieco przestygną, wyjąć je z foremek.
Wskazówka
Aby muffinki były bardziej aromatyczne, należy pokruszyć orzechy w ostatniej chwili, przy użyciu noża kolebkowego (ręcznie), zamiast miksować je w robocie kuchennym.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_mini-muffins-choco-noisettes_44872.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka