• Czekoladowe muffinki z orzechami laskowymi

    Mocno czekoladowe muffiny z przyjemnym posmakiem orzechów laskowych.

    Składniki

    porcja: 20 sztuk

    • - 165 g ciemnej czekolady deserowej
    • - 130 g masła
    • - 130 g cukru pudru
    • - 3 całe jajka
    • - 65 g mąki migdałowej
    • - 65 g pokruszonych orzechów laskowych

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: 15 minut 
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (termostat 6).

    Etap 2

    Połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z uprzednio pokrojonym w kostkę masłem.

    Etap 3

    Po stopieniu wymieszać łopatką, aby uzyskać płynną mieszaninę, a następnie przelać całość do miski.

    Etap 4

    Dodać cukier, całe jajka, mąkę migdałową oraz pokruszone orzechy laskowe.

    Etap 5

    Ciasto wlać do foremek i piec przez 15 min.

    Etap 6

    Kiedy muffinki nieco przestygną, wyjąć je z foremek.

    Wskazówka

    Aby muffinki były bardziej aromatyczne, należy pokruszyć orzechy w ostatniej chwili, przy użyciu noża kolebkowego (ręcznie), zamiast miksować je w robocie kuchennym.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_mini-muffins-choco-noisettes_44872.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć