Przepis na tartę z figami i mąki migdałowej dla 4 osób, tylko 70 minut przygotowania.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 500 g świeżych fig
- - 50 g mąki migdałowej
- - 50 g cukru pudru
- - 130 g mąki
- - 80 g masła
- - 1 szczypta soli
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Przygotować ciasto, wyrabiając mąkę z solą i masłem pokrojonym w kostkę.
Etap 2
Dodać tylko tyle wody (60 do 80 ml, w zależności od mąki), aby uzyskać miękkie, ale nie klejące się ciasto. Zwinąć się w kulę i odstawić na co najmniej jedną godzinę.
Etap 3
Rozgrzać piekarnik do 220°C (termostat 7-8).
Etap 4
Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć na niej rozwałkowane ciasto.
Etap 5
Wymieszać mąkę migdałową z cukrem i posypać ciasto 2/3 mieszanki.
Etap 6
Odciąć łodygi fig, przeciąć figi na krzyż i ułożyć ciasno na cieście.
Etap 7
Posypać resztką mieszanki mąki migdałowej i cukru.
Etap 8
Piec przez 40 minut.
Etap 9
Przełożyć z formy na kratę i podawać na ciepło lub zimno.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-figues-et-a-la-poudre-d-amandes_25586.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka