• Tarta z figami i mąką migdałową

    Przepis na tartę z figami i mąki migdałowej dla 4 osób, tylko 70 minut przygotowania.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 500 g świeżych fig
    • - 50 g mąki migdałowej
    • - 50 g cukru pudru
    • - 130 g mąki
    • - 80 g masła
    • - 1 szczypta soli

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Pieczenie: 40 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Przygotować ciasto, wyrabiając mąkę z solą i masłem pokrojonym w kostkę.

    Etap 2

    Dodać tylko tyle wody (60 do 80 ml, w zależności od mąki), aby uzyskać miękkie, ale nie klejące się ciasto. Zwinąć się w kulę i odstawić na co najmniej jedną godzinę.

    Etap 3

    Rozgrzać piekarnik do 220°C (termostat 7-8).

    Etap 4

    Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć na niej rozwałkowane ciasto.

    Etap 5

    Wymieszać mąkę migdałową z cukrem i posypać ciasto 2/3 mieszanki.

    Etap 6

    Odciąć łodygi fig, przeciąć figi na krzyż i ułożyć ciasno na cieście.

    Etap 7

    Posypać resztką mieszanki mąki migdałowej i cukru.

    Etap 8

    Piec przez 40 minut.

    Etap 9

    Przełożyć z formy na kratę i podawać na ciepło lub zimno.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-figues-et-a-la-poudre-d-amandes_25586.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć