Puszysty, kremowy i mocno czekoladowy mus z dodatkiem mąki migdałowej. Można serwować go bez dodatków lub posypany startą czekoladą, z bitą śmietaną lub ze świeżymi owocami.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 100 g ciemnej czekolady (60% kakao)
- - 3 jajka
- - 50 g cukru
- - 30 g mąka migdałowa
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Podgrzewanie: 2 minuty
Całkowity czas: 12 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Roztopić czekoladę w mikrofalówce w 2 seriach po 1 minucie.
Etap 2
Oddzielić białka od żółtek.
Etap 3
Żółtka zmieszać z cukrem i mąką migdałową.
Etap 4
Dodać roztopioną czekoladę.
Etap 5
Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo, okrężnymi ruchami od dołu do góry, wmieszać je do masy czekoladowej.
Etap 6
Wlać do 4 kokilek (ramekinów) i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_mousse-au-chocolat-a-la-poudre-d-amande_322709.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka