• Mus czekoladowy z mąką migdałową

    Puszysty, kremowy i mocno czekoladowy mus z dodatkiem mąki migdałowej. Można serwować go bez dodatków lub posypany startą czekoladą, z bitą śmietaną lub ze świeżymi owocami.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 100 g ciemnej czekolady (60% kakao)
    • - 3 jajka
    • - 50 g cukru
    • - 30 g mąka migdałowa

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut
    Podgrzewanie: 2 minuty
    Całkowity czas: 12 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Roztopić czekoladę w mikrofalówce w 2 seriach po 1 minucie.

    Etap 2

    Oddzielić białka od żółtek.

    Etap 3

    Żółtka zmieszać z cukrem i mąką migdałową.

    Etap 4

    Dodać roztopioną czekoladę.

    Etap 5

    Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo, okrężnymi ruchami od dołu do góry, wmieszać je do masy czekoladowej.

    Etap 6

    Wlać do 4 kokilek (ramekinów) i wstawić do lodówki na 2 godziny.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_mousse-au-chocolat-a-la-poudre-d-amande_322709.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć