Migdały potocznie nazywane są królami orzechów. Nie bez powodu należą do jednych z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na świecie (tzw. superfoods). Jedzenie migdałów ma nieocenione właściwości dla naszego zdrowia.
Migdały są zdrowe, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych.
Garść migdałów (ok. 30 g) zawiera:
- błonnik: 3,5 g;
- białko: 6 gramów;
- tłuszcz: 14 gramów (w tym 9 jednonienasyconych);
- witamina E: 37% RDA;
- mangan: 32% RDA;
- magnez: 20% RDA;
- a także miedzi, witaminy B2 (ryboflawiny) i fosforu.
Wszystko to mieści się w niewielkiej garści, która dostarcza tylko 161 kalorii i 2,5 g węglowodanów!
Ponadto migdały:
- są cennym źródłem przeciwutleniaczy.
Migdały są bogate w antyoksydanty, które chronią komórki przed tzw. stresem, oksydacyjnym, który w znacznym stopniu przyczynia się do starzenia i chorób nowotworowych. - są bogate w witaminę E.
Migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E. Garść migdałów dostarcza 37% zalecanego dziennego spożycia. - zawierają wiele magnezu.
Magnez to minerał, którego ciągle w organizmie brakuje. Duże spożycie magnezu ogranicza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego oraz cukrzycy. Magnez zawarty w migdałach może również przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. - mogą obniżać poziom cholesterolu.
Jedzenie 1-2 garści migdałów dziennie może prowadzić do lekkiego obniżenia poziomu cholesterolu LDL. - pomagają w odchudzaniu.
Orzechy te są ubogie w węglowodany, ale bogate w białko i błonnik. Badania pokazują, że jedzenie migdałów (i innych orzechów) zwiększa sytość, co sprawia, że spożywamy mniej kalorii.
Dowiedz się więcej na ten temat zalet jedzenia migdałów dowiesz się z artykułu: Migdały – właściwości i wartości odżywcze