Migdały są bardzo zdrowe, są również bogate w tłuszcze i kalorie. Spożywane w określonych ilościach dają wiele korzyści dla organizmu.
Migdały ile można zjeść dziennie?
Jak wynika z rekomendacji różnych towarzystw dietetycznych, optymalna dawka migdałów to około 30 g dziennie, czyli około 20-23 sztuki orzechów.
Ile daje garść migdałów?
Spożywając tylko garść pestek migdałowca dziennie, czyli w praktyce od 21 do 23 migdałów, dostarczamy swojemu organizmowi blisko 1/3 całego dziennego zapotrzebowania na niektóre składniki odżywcze i minerały.
W garści migdałów znajduje się:
- 8 gramów białka,
- 3 grama błonnika,
- 14 gramów tłuszczów (z czego 9 jednonienasyconych)
Ponadto w tej niewielkiej porcji orzechów znajduje się aż:
- 20% dziennego zapotrzebowania na magnez;
- 32% zapotrzebowania na mangan;
- i aż 37% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
Migdały zawierają również fosfor, witaminę B2 i miedź.
Garść migdałów to nie tylko spora dawka cennych składników, ale również zdrowy zastrzyk energii – 170-180 kalorii.
Przeczytaj więcej w artykule: Migdały – właściwości i wartości odżywcze.

