• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Jak często można jeść migdały?

13 maja 2018

Jak często można jeść migdały?

Spis treści ukryj
1. Migdały ile można zjeść dziennie?
2. Ile daje garść migdałów?
2.1. Powiązane wpisy

Migdały są bardzo zdrowe, są również bogate w tłuszcze i kalorie. Spożywane w określonych ilościach dają wiele korzyści dla organizmu.

Migdały ile można zjeść dziennie?

Jak wynika z rekomendacji różnych towarzystw dietetycznych,   optymalna dawka migdałów to około 30 g dziennie, czyli około 20-23 sztuki orzechów. 

Ile daje garść migdałów?

Spożywając tylko garść pestek migdałowca dziennie, czyli w praktyce od 21 do 23 migdałów, dostarczamy swojemu organizmowi  blisko 1/3 całego dziennego zapotrzebowania na niektóre składniki  odżywcze i minerały. 

W garści migdałów znajduje się:

  • 8 gramów białka,
  • 3 grama błonnika,
  • 14 gramów tłuszczów (z czego 9 jednonienasyconych)

Ponadto w tej niewielkiej porcji orzechów znajduje się aż:

  • 20% dziennego zapotrzebowania na magnez;
  • 32% zapotrzebowania na mangan;
  • i aż 37% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Migdały zawierają również fosfor, witaminę B2 i miedź.

Garść migdałów to nie tylko spora dawka cennych składników, ale również zdrowy zastrzyk energii – 170-180 kalorii.

Przeczytaj więcej w artykule: Migdały – właściwości i wartości odżywcze.


Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 39,90 zł

Kup migdały kalifornijskie sklep go4taste

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kasza manna i jej właściwości

Kasza manna i jej właściwości

Kasza manna, zwana czasami grysikiem, to rodzaj bardzo drobnej kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy. ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.