• Napój migdałowy (mleko migdałowe)

    Jak samemu zrobić domowe mleko migdałowe, 100% naturalne mleko roślinne bez zbędnych dodatków i zachowując najwięcej naturalnych właściwości migdałów.

    Składniki

    Porcja: 1 litr

    - 80 g migdałów obranych ze skórki
    - woda do namoczenia
    - od 900 ml do 1 litr wody do przygotowania mleka

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 15 minut
    Czas namoczenia: 24 godzin

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Migdały opłukać i namoczyć przez noc w dużej ilości wody. Migdały powinny się moczyć co najmniej przez 4 godziny, ale optymalny czas to 12-24 godziny, ponieważ dochodzi wtedy do wstępnej fazy kiełkowania, co korzystnie wpływa na ich właściwości odżywcze.

    Etap 2

    Następnie przepłukać migdały, przesypać je do blendera kielichowego i dolać litr wody. Przykryć kielich pokrywą i ustawić blender na najmniejszą prędkość. Włączyć blender i powoli zwiększać prędkość.

    Etap 3

    Następnie wybrać opcję bardzo wysokich obrotów. W tym trybie siekać migdały przez 2 minuty.

    Uwagi

    W taki sposób otrzymać można około jeden litr mleka migdałowego razem z włóknami. Można pić takie mleko od razu, można też najpierw odcedzić je przez bardzo gęste sitko w celu pozbycia się włókien.

    Jeśli używa się oczyszczonych migdałów bez skórki, uzyskane z nich mleko będzie miało mniej wiórków niż w przypadku użycia migdałów ze skórką.

    Po odcedzeniu wiórki z migdałów mogą być wykorzystane jako dodatek do ciasta naleśnikowego lub jakiegokolwiek innego ciasta.

    Źródło przepisu

    http://www.cfaitmaison.com/bio/amandes.html

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Powrót

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.