Jak samemu zrobić domowe mleko migdałowe, 100% naturalne mleko roślinne bez zbędnych dodatków i zachowując najwięcej naturalnych właściwości migdałów.
Składniki
Porcja: 1 litr
- - 80 g migdałów obranych ze skórki
- - woda do namoczenia
- - od 900 ml do 1 litr wody do przygotowania mleka
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas namoczenia: 24 godzin
Etapy przygotowania
Etap 1
Migdały opłukać i namoczyć przez noc w dużej ilości wody. Migdały powinny się moczyć co najmniej przez 4 godziny, ale optymalny czas to 12-24 godziny, ponieważ dochodzi wtedy do wstępnej fazy kiełkowania, co korzystnie wpływa na ich właściwości odżywcze.
Etap 2
Następnie przepłukać migdały, przesypać je do blendera kielichowego i dolać litr wody. Przykryć kielich pokrywą i ustawić blender na najmniejszą prędkość. Włączyć blender i powoli zwiększać prędkość.
Etap 3
Następnie wybrać opcję bardzo wysokich obrotów. W tym trybie siekać migdały przez 2 minuty.
Uwagi
W taki sposób otrzymać można około jeden litr mleka migdałowego razem z włóknami. Można pić takie mleko od razu, można też najpierw odcedzić je przez bardzo gęste sitko w celu pozbycia się włókien.
Jeśli używa się oczyszczonych migdałów bez skórki, uzyskane z nich mleko będzie miało mniej wiórków niż w przypadku użycia migdałów ze skórką.
Po odcedzeniu wiórki z migdałów mogą być wykorzystane jako dodatek do ciasta naleśnikowego lub jakiegokolwiek innego ciasta.
Źródło przepisu
http://www.cfaitmaison.com/bio/amandes.html
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka