• Indyjskie placki z mąką z ciecierzycy Besan Paratha

    Indyjskie potrawy zaczynają coraz częściej gościć na naszych stołach. Indyjski chlebek paratha, który jest doskonała propozycją jako dodatek do ryżu, potraw z warzywami, zup i serów.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 3 łyżki mąka z ciecierzycy
    • - 2 łyżki mąki pszennej
    • - 1/4 pęczka posiekanej kolendry
    • - 1,5 łyżeczki tymianku
    • - 1 średnia posiekana cebula
    • - 1 jajko
    • - sól
    • - zimna woda (woda gazowana nada plackom lekkości)
    • - olej do smażenia

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Smażenie: 5 minut 
    Całkowity czas: 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Do miski wsypać przesiane oba rodzaje mąki, zrobić dołek i wbić całe jajko, dodać zioła, cebulę i sól.

    Etap 2

    Etap dodawania wody jest nieco delikatniejszy: wodę dodawać bardzo powoli, ciasto nie powinno być ani zbyt płynne ani zbyt klejące. Powinno mieć konsystencję jogurtu.

    Etap 3

    Dokładnie wymieszać, aby w cieście nie było grudek.

    Etap 4

    Smażyć w rondlu, nakładając za pomocą łyżki niewielkie ilości ciasta. Uważać, aby olej się nie przegrzał.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_besan-paratha-beignets-a-la-farine-de-pois-chiches-inde_15796.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć