Indyjskie potrawy zaczynają coraz częściej gościć na naszych stołach. Indyjski chlebek paratha, który jest doskonała propozycją jako dodatek do ryżu, potraw z warzywami, zup i serów.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 3 łyżki mąka z ciecierzycy
- - 2 łyżki mąki pszennej
- - 1/4 pęczka posiekanej kolendry
- - 1,5 łyżeczki tymianku
- - 1 średnia posiekana cebula
- - 1 jajko
- - sól
- - zimna woda (woda gazowana nada plackom lekkości)
- - olej do smażenia
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 5 minut
Całkowity czas: 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Do miski wsypać przesiane oba rodzaje mąki, zrobić dołek i wbić całe jajko, dodać zioła, cebulę i sól.
Etap 2
Etap dodawania wody jest nieco delikatniejszy: wodę dodawać bardzo powoli, ciasto nie powinno być ani zbyt płynne ani zbyt klejące. Powinno mieć konsystencję jogurtu.
Etap 3
Dokładnie wymieszać, aby w cieście nie było grudek.
Etap 4
Smażyć w rondlu, nakładając za pomocą łyżki niewielkie ilości ciasta. Uważać, aby olej się nie przegrzał.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_besan-paratha-beignets-a-la-farine-de-pois-chiches-inde_15796.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka