• Indyjski deser laddu z mąką z ciecierzycy

    Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. Banalne w przygotowaniu, nie mogą się nie udać.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 250 g mąki z ciecierzycy
    • - 225 g masła
    • - 200 g cukru pudru
    • - 25 g wiórków kokosowych
    • - 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
    • - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • - 1/2 łyżeczki cynamonu

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 5 minut 
    Gotowanie: 15 minut 
    Całkowity czas: 20 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Na patelni na małym ogniu roztopić masło.

    Etap 2

    Dodać mąkę i gotować przez 15 - 20 minut, często mieszając, aż mieszanka zarumieni się i zacznie pachnieć.

    Etap 3

    Następnie dodać wiórki kokosowe, orzechy i/lub migdały oraz przyprawy.

    Etap 4

    Zamieszać.

    Etap 5

    Zdjąć z ognia, za pomocą widelca wmieszać cukier puder i zostawić do ostygnięcia.

    Etap 6

    Wyłożyć mieszankę na płaskie naczynie, dokładnie wygładzić, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Etap 7

    Powstały deser pokroić na małe romby i serwować na zimno z kawą.

    Etap 8

    Po każdej degustacji wkładać z powrotem do lodówki.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_patisserie-indienne-a-la-farine-de-pois-chiches-laddou_52465.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć