Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. Banalne w przygotowaniu, nie mogą się nie udać.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 250 g mąki z ciecierzycy
- - 225 g masła
- - 200 g cukru pudru
- - 25 g wiórków kokosowych
- - 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
- - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- - 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 15 minut
Całkowity czas: 20 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Na patelni na małym ogniu roztopić masło.
Etap 2
Dodać mąkę i gotować przez 15 - 20 minut, często mieszając, aż mieszanka zarumieni się i zacznie pachnieć.
Etap 3
Następnie dodać wiórki kokosowe, orzechy i/lub migdały oraz przyprawy.
Etap 4
Zamieszać.
Etap 5
Zdjąć z ognia, za pomocą widelca wmieszać cukier puder i zostawić do ostygnięcia.
Etap 6
Wyłożyć mieszankę na płaskie naczynie, dokładnie wygładzić, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Etap 7
Powstały deser pokroić na małe romby i serwować na zimno z kawą.
Etap 8
Po każdej degustacji wkładać z powrotem do lodówki.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_patisserie-indienne-a-la-farine-de-pois-chiches-laddou_52465.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka