• Falafel z mąki z ciecierzycy

    Falafele to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Z poniższego przepisu wychodzą naprawdę bardzo aromatyczne.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 250 g mąka z ciecierzycy
    • - 40 g mąki pszennej
    • - 250 ml mleka
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 2 marchewki
    • - 2 cebule
    • - 2 jajka
    • - kmin rzymski
    • - papryka ostra
    • - curry
    • - kolendra lub zielona pietruszka
    • - sól
    • - pieprz
    • - olej do smażenia

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Smażenie: 15 minut 
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Obie mąki (z ciecierzycy i pszenną) zmieszać w misce wraz z przyprawami, solą i pieprzem.

    Etap 2

    Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę, czosnek i pietruszkę zmiksować.

    Etap 3

    Do mąki w misce dodać jajka i mleko.

    Etap 4

    Dodać startą marchewkę oraz mieszankę cebuli, czosnku i pietruszki.

    Etap 5

    Na patelni rozgrzać olej (2cm wysokości) i za pomocą łyżki przekładać porcje mieszanki do gorącego oleju. Falafele smażą się bardzo szybko, więc należy uważać!

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_falafels-a-la-farine-de-pois-chiches_319527.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć