Falafele to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Z poniższego przepisu wychodzą naprawdę bardzo aromatyczne.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 250 g mąka z ciecierzycy
- - 40 g mąki pszennej
- - 250 ml mleka
- - 1 ząbek czosnku
- - 2 marchewki
- - 2 cebule
- - 2 jajka
- - kmin rzymski
- - papryka ostra
- - curry
- - kolendra lub zielona pietruszka
- - sól
- - pieprz
- - olej do smażenia
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Obie mąki (z ciecierzycy i pszenną) zmieszać w misce wraz z przyprawami, solą i pieprzem.
Etap 2
Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę, czosnek i pietruszkę zmiksować.
Etap 3
Do mąki w misce dodać jajka i mleko.
Etap 4
Dodać startą marchewkę oraz mieszankę cebuli, czosnku i pietruszki.
Etap 5
Na patelni rozgrzać olej (2cm wysokości) i za pomocą łyżki przekładać porcje mieszanki do gorącego oleju. Falafele smażą się bardzo szybko, więc należy uważać!
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_falafels-a-la-farine-de-pois-chiches_319527.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka