Caruru to tradycyjne brazylijskie danie, które przywędrowało do Ameryki Południowej wraz z niewolnikami. Wyśmienite połączenie kuchni afrykańskiej i autochtonicznej.

Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 600 g okry
- - 1 cebula
- - ¼ szklanki suszonych krewetek
- - 1 ¼ szklanka prażonych orzechy nerkowca
- - 1 szklanka orzeszków ziemnych bez skorupki
- - 1 ½ szklanki wody
- - 2 łyżki imbir mielonu
- - 2 łyżki oleju palmowego
- - sól dla smaku
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 55 minut
Całkowity czas: 1 godzina 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
W dużej misce umieść okrę i namocz w wodzie z 1 łyżką octu przez 10 minut. Następnie wyjmij ją z naczynia i wysusz na papierowym ręczniku. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę.
Etap 2
Na desce odetnij wierzchołek okry i pokrój ją w cienkie plasterki.
Etap 3
Nagrzej patelnię, dodaj olej palmowy i smaż cebulę przez 5 minut. Dodaj kostki okry, dopraw solą i smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 4
W międzyczasie w blenderze zmiksuj suche krewetki z orzeszkami ziemnymi, orzechami nerkowca i ½ szklanki wody, aż powstanie pasta.
Etap 5
Po 15 minutach dodaj pastę z krewetek, starty imbir, resztę wody do okry i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś przez kolejne 30 minut, ciągle mieszając, aby się nie poparzyć. Sprawdź smak i, jeśli to konieczne, przypraw do smaku. Podawaj gorące.
Źródło przepisu
https://www.panelinha.com.br/receita/Caruru
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka