• Brazylijskie caruru przepis

    Caruru to tradycyjne brazylijskie danie, które przywędrowało do Ameryki Południowej wraz z niewolnikami. Wyśmienite połączenie kuchni afrykańskiej i autochtonicznej. 

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 600 g okry
    • - 1 cebula
    • - ¼ szklanki suszonych krewetek
    • - 1 ¼ szklanka prażonych orzechy nerkowca
    • - 1 szklanka orzeszków ziemnych bez skorupki
    • - 1 ½ szklanki wody
    • - 2 łyżki imbir mielonu
    • - 2 łyżki oleju palmowego
    • - sól dla smaku

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 30 minut
    Gotowanie: 55 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    W dużej misce umieść okrę i namocz w wodzie z 1 łyżką octu przez 10 minut. Następnie wyjmij  ją z naczynia  i wysusz  na papierowym ręczniku. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę.

    Etap 2

    Na desce odetnij wierzchołek okry i  pokrój  ją w cienkie plasterki. 

    Etap 3

    Nagrzej patelnię, dodaj olej palmowy i smaż cebulę przez 5 minut. Dodaj kostki okry, dopraw solą i smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Etap 4

    W międzyczasie w blenderze zmiksuj suche krewetki  z orzeszkami ziemnymi, orzechami nerkowca  i ½ szklanki wody, aż powstanie pasta.

    Etap 5

    Po 15 minutach dodaj pastę z krewetek, starty imbir, resztę wody do okry i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś przez kolejne 30 minut, ciągle mieszając, aby się nie poparzyć. Sprawdź smak i, jeśli to konieczne, przypraw do smaku. Podawaj gorące.

    Źródło przepisu

    https://www.panelinha.com.br/receita/Caruru

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć