Migdały są smaczne i zdrowe. Oto przepis na prostą tartę z płatkami migdałowymi. Tarta jest słodka, chrupiąca i gotowa w 45 minut.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 1 ciasto francuskie, najlepiej okrągłe i maślane bez zbędnych dodatków
- - 2 jajka
- - 125 g de cukru, najlepiej trzcinowego
- - 125 g płatków migdałowych
- - 150 g płynnej śmietany
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ciasto rozwinąć i wyłożyć na spód formy do tarty.
Etap 2
W glinianym naczyniu połączyć ze sobą jajka, cukier, płatki migdałowe oraz płynną śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Etap 3
Przelać mieszankę na ciasto.
Etap 4
Piec w temperaturze 200°C w uprzednio nagrzanym piekarniku.
Etap 5
Wyjąć z piekarnika w momencie, kiedy ciasto zacznie się rumienić (uwaga – piecze się bardzo szybko!).
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-amandes_16394.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka