• Prosta tarta migdałowa

    Migdały są smaczne i zdrowe. Oto przepis na prostą tartę z płatkami migdałowymi. Tarta jest słodka, chrupiąca i gotowa w 45 minut.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 1 ciasto francuskie, najlepiej okrągłe i maślane bez zbędnych dodatków
    • - 2 jajka
    • - 125 g de cukru, najlepiej trzcinowego 
    • - 125 g płatków migdałowych
    • - 150 g płynnej śmietany

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 10 minut
    Czas pieczenia: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ciasto rozwinąć i wyłożyć na spód formy do tarty.

    Etap 2

    W glinianym naczyniu połączyć ze sobą jajka, cukier, płatki migdałowe oraz płynną śmietanę. Dokładnie wymieszać.

    Etap 3

    Przelać mieszankę na ciasto.

    Etap 4

    Piec w temperaturze 200°C w uprzednio nagrzanym piekarniku.

    Etap 5

    Wyjąć z piekarnika w momencie, kiedy ciasto zacznie się rumienić (uwaga – piecze się bardzo szybko!).

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-amandes_16394.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć