• Tunezyjskie ciasto daktylowe

    Prosty i bardzo smaczny przepis na ciasto z daktylami. Doskonałe na deser, śniadanie lub podwieczorek.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 200 g daktyli
    • - 200 g mąki migdałowej
    • - 5 jajek
    • - 30 g cukru pudru
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 35 minut 
    Gotowanie: 40 minut 
    Całkowity czas: 1 godzina 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Posiekać daktyle. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z cukrem, mąką migdałową i posiekanymi daktylami. Do białek dodać 1 szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Wmieszać je delikatnie za pomocą drewnianą łyżki do pozostałych składników w misce.

    Etap 2

    Wysmarować masłem foremkę, przełożyć do niej ciasto i piec w niskiej temperaturze (termostat 5 - 150°C) przez 40 min.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-de-dattes-tunisie_23492.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć