Prosty i bardzo smaczny przepis na ciasto z daktylami. Doskonałe na deser, śniadanie lub podwieczorek.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 200 g daktyli
- - 200 g mąki migdałowej
- - 5 jajek
- - 30 g cukru pudru
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: 40 minut
Całkowity czas: 1 godzina 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Posiekać daktyle. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z cukrem, mąką migdałową i posiekanymi daktylami. Do białek dodać 1 szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Wmieszać je delikatnie za pomocą drewnianą łyżki do pozostałych składników w misce.
Etap 2
Wysmarować masłem foremkę, przełożyć do niej ciasto i piec w niskiej temperaturze (termostat 5 - 150°C) przez 40 min.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-de-dattes-tunisie_23492.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka