Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodka przekąska do pracy.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 100 g miękkiego masła
- - 150 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
- - 100 g drobnego białego cukru
- - 100 g ciemnego cukru
- - 1/2 pełnej łyżeczki sody
- - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - 1 jajko
- - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub aromatu waniliowego)
- - 150 g mąki (lub trochę więcej, jeśli ciasto jest zbyt kleiste)
- - płatki migdałowe
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 7 minut
Całkowity czas: 17 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Za pomocą miksera elektrycznego (średnia prędkość) lub trzepaczki ubić w misce miękkie masło z masłem orzechowym.
Etap 2
Dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia.
Etap 3
Dokładnie ubić.
Etap 4
Stopniowo dodawać jajko, wanilię i mąkę.
Etap 5
Wymieszać drewnianą łyżką.
Etap 6
Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy dodać odrobinę mąki (np. 1 łyżka stołowa), ale nie za dużo - ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Etap 7
Dokładnie wymieszać.
Etap 8
Ciasto wstawić do lodówki na 15 - 20 minut.
Etap 9
Rozgrzać piekarnik do 180°C/190°C.
Etap 10
Uformować „kulki" o średnicy około 2,5 cm i delikatnie obtoczyć je w drobnym cukrze.
Etap 11
Ułożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odległościach.
Etap 12
Spłaszczyć je trochę widelcem, tworząc „krzyżyki".
Etap 13
Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Etap 14
Piec, aż ciasteczka nabiorą złotobrązowego koloru (7 - 10 minut).
Etap 15
Ciasteczka stwardnieją, gdy ostygną.
Etap 16
Studzić na kracie do pieczenia.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cookies-divins-au-beurre-de-cacahuetes-et-amandes-effilees_26512.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka