Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Prezentujemy ten klasyczny smak przełamany płatkami migdałowymi.
Składniki
Porcja: 8 osób
- - 6 białek
- - 300 g cukru pudru
- - 200 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 1 godzina
Całkowity czas: 1 godzina 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 90°C (termostat 3).
Etap 2
Białka ubić na sztywno w misce o okrągłym dnie, ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Stopniowo dodawać cukier puder, przesiewając go.
Etap 3
Kiedy białka utworzą „szczyt” na końcu trzepaczki, beza jest gotowa.
Etap 4
Stopniowo dodawać płatki migdałowe, delikatnie mieszając.
Etap 5
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką. Za pomocą dwóch łyżek lub rękawa cukierniczego formować niewielkie równe stosiki i układać je na blasze.
Etap 6
Suszyć bezy w bardzo niskiej temperaturze (90-120°C - termostat 3-4) przez 45 minut – 1 godzinę.
Etap 7
Zdjąć bezy z blachy i przechowywać je w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_meringues-aux-amandes-effilees_22102.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka