• Bezy z płatkami migdałowymi

    Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Prezentujemy ten klasyczny smak przełamany płatkami migdałowymi. 

    Składniki

    Porcja: 8 osób

    • - 6 białek
    • - 300 g cukru pudru
    • - 200 g płatków migdałowych

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 25 minut
    Pieczenie: 1 godzina
    Całkowity czas: 1 godzina 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 90°C (termostat 3).

    Etap 2

    Białka ubić na sztywno w misce o okrągłym dnie, ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Stopniowo dodawać cukier puder, przesiewając go.

    Etap 3

    Kiedy białka utworzą „szczyt” na końcu trzepaczki, beza jest gotowa.

    Etap 4

    Stopniowo dodawać płatki migdałowe, delikatnie mieszając.

    Etap 5

    Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką. Za pomocą dwóch łyżek lub rękawa cukierniczego formować niewielkie równe stosiki i układać je na blasze. 

    Etap 6

    Suszyć bezy w bardzo niskiej temperaturze (90-120°C - termostat 3-4) przez 45 minut – 1 godzinę.

    Etap 7

    Zdjąć bezy z blachy i przechowywać je w hermetycznie zamykanym pojemniku.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_meringues-aux-amandes-effilees_22102.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć