New product
- Pieprz czerwony aromatyczny
- Pochodzi z Brazylii
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Ziarenka pieprzu czerwonego zwanego również brazylijskim dodają potrawom korzenno-pieprzowego aromatu. Przyprawa ta doskonale sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego pieprzu, a także do dekoracji potraw.
Pieprz czerwony zwany również różowym lub brazylijskim to owoce brazylijskiego drzewa pieprzowego (Schinus terebinthifolia). Roślina ta nie jest botanicznie spokrewniona z pieprzem czarnym, ponieważ pochodzi z rodziny sumaków. Pieprzem nazywana jest ze względu na zbliżony wygląd i smak owoców.
Drzewo pieprzowe pochodzi z subtropikalnej i tropikalnej Ameryki Południowej (południowo-wschodniej Brazylii, północnej Argentyny i Paragwaju). W Europie pojawiło się w XVI jako roślina ozdobna. Obecnie uprawiane jest również w południowych Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Afryce Południowej i Australii.
Owoce drzewa pieprzowego to pestkowce o jaskrawoczerwonym kolorze i średnicy ok. 6 mm. Ich czerwona skórka wysycha, tworząc papierową skorupę otaczającą nasiona. Nasiona są pojedyncze, eliptyczne, jasnobrązowe, o długości poniżej 3 mm.
Pieprz czerwony (brazylijski) sprzedawany w sklepie Go4taste.pl pochodzi z upraw w Brazylii. Owoce pakowane są w szczelne torebki foliowe wielokrotnego użytku, które posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Opakowanie daje pewność, że przyprawa zachowa swoje cenne walory smakowe i właściwości.
Pieprz brazylijski (czerwony, różowy) oprócz walorów smakowych ma korzystny wpływ na organizm.
W przeszłości stosowany był miejscowo w leczeniu dny moczanowej, kiły, a także w przypadkach reumatyzmu. Tradycyjni uzdrowiciele z Amazonii używali czerwonego pieprzu od setek lat do leczenia infekcji skóry i tkanek miękkich.
W nasionach znajdują się znaczące ilości antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w organizmie.
Pieprz czerwony zawiera też związki, które hamują zdolność bakterii do produkcji osłabiających tkanki toksyn.
Nasiona czerwonego pieprzu mogą być używane jako przyprawa, nadająca potrawom posmak pieprzu. Pieprz czerwony (brazylijski) ma znacznie łagodniejszy smak od pieprzu czarnego — jest słodszy z nutą terpentyny i owoców jałowca. Do potraw najczęściej dodaje się ziarna w całości lub lekko utłuczone.
doskonały do zup czy bulionów;
sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb, sosów czy marynat;
ziarna można wrzucić do twarożku czy śledzi w zalewie;
świetny jako element dekoracyjny do wielu potraw, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.
Podobnie jak większość innych przedstawicieli Anacardiaceae, brazylijski pieprz zawiera aktywne alkenylofenole, np. urushiol, cardol, które mogą powodować kontaktowe zapalenie skóry i stany zapalne u osób wrażliwych. Poza tym nie stwierdzono przeciwwskazań do stosowania pieprzu czerwonego w potrawach.
Pieprz czerwony (brazylijski) należy przechowywać w suchym, chłodnym pojemniku z dala od światła słonecznego.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: pieprz czerwony ziarno.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.