- Pieprz czerwony aromatyczny
- Pochodzi z Brazylii
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ziarenka pieprzu czerwonego zwanego również brazylijskim dodają potrawom korzenno-pieprzowego aromatu. Przyprawa ta doskonale sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego pieprzu, a także do dekoracji potraw.
Pieprz czerwony zwany również różowym lub brazylijskim to owoce brazylijskiego drzewa pieprzowego (Schinus terebinthifolia). Roślina ta nie jest botanicznie spokrewniona z pieprzem czarnym, ponieważ pochodzi z rodziny sumaków. Pieprzem nazywana jest ze względu na zbliżony wygląd i smak owoców.
Drzewo pieprzowe pochodzi z subtropikalnej i tropikalnej Ameryki Południowej (południowo-wschodniej Brazylii, północnej Argentyny i Paragwaju). W Europie pojawiło się w XVI jako roślina ozdobna. Obecnie uprawiane jest również w południowych Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Afryce Południowej i Australii.
Owoce drzewa pieprzowego to pestkowce o jaskrawoczerwonym kolorze i średnicy ok. 6 mm. Ich czerwona skórka wysycha, tworząc papierową skorupę otaczającą nasiona. Nasiona są pojedyncze, eliptyczne, jasnobrązowe, o długości poniżej 3 mm.
Pieprz czerwony (brazylijski) sprzedawany w sklepie Go4taste.pl pochodzi z upraw w Brazylii. Owoce pakowane są w szczelne torebki foliowe wielokrotnego użytku, które posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Opakowanie daje pewność, że przyprawa zachowa swoje cenne walory smakowe i właściwości.
Właściwości czerwonego pieprzu
Pieprz brazylijski (czerwony, różowy) oprócz walorów smakowych ma korzystny wpływ na organizm.
W przeszłości stosowany był miejscowo w leczeniu dny moczanowej, kiły, a także w przypadkach reumatyzmu. Tradycyjni uzdrowiciele z Amazonii używali czerwonego pieprzu od setek lat do leczenia infekcji skóry i tkanek miękkich.
-
W nasionach znajdują się znaczące ilości antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w organizmie.
-
Pieprz czerwony zawiera też związki, które hamują zdolność bakterii do produkcji osłabiających tkanki toksyn.
Więcej informacji o pieprzu czerwonym znajduje się w naszym poradniku pieprz czerwony - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Nasiona czerwonego pieprzu mogą być używane jako przyprawa, nadająca potrawom posmak pieprzu. Pieprz czerwony (brazylijski) ma znacznie łagodniejszy smak od pieprzu czarnego — jest słodszy z nutą terpentyny i owoców jałowca. Do potraw najczęściej dodaje się ziarna w całości lub lekko utłuczone.
-
doskonały do zup czy bulionów;
-
sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb, sosów czy marynat;
-
ziarna można wrzucić do twarożku czy śledzi w zalewie;
-
świetny jako element dekoracyjny do wielu potraw, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.
Przeciwwskazania
Podobnie jak większość innych przedstawicieli Anacardiaceae, brazylijski pieprz zawiera aktywne alkenylofenole, np. urushiol, cardol, które mogą powodować kontaktowe zapalenie skóry i stany zapalne u osób wrażliwych. Poza tym nie stwierdzono przeciwwskazań do stosowania pieprzu czerwonego w potrawach.
Przechowywanie
Pieprz czerwony (brazylijski) należy przechowywać w suchym, chłodnym pojemniku z dala od światła słonecznego.
Inne opcje
Składniki
Składniki: pieprz czerwony ziarno.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Brazylia
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Komentarze 0