Delikatne ciasto z mnóstwem orzechów. Świetnie pasuje do kawy lub do kubka mleka.
Składniki
porcja: 8 osób
- - 3 jabłka
- - 1 cytryna
- - 60 g orzechów laskowych
- - 60 g orzechów pekan
- - 100 g cukru
Cisato
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).
Etap 2
Przygotować owocowy spód.
Etap 3
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić 2 jabłka w kostkę, a trzecie zetrzeć na tarce. Jabłka skropić sokiem z cytryny (aby nie czarniały).
Etap 4
Zrumienić orzechy laskowe i orzechy pekan na suchej patelni.
Etap 5
W rondlu na średnim ogniu rozpuścić cukier, lekko zamieszać i zdjąć z ognia, gdy tylko się zacznie się rumienić.
Etap 6
Otrzymany syrop wlać na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć pokrojone jabłka oraz orzechy.
Etap 7
Przygotować ciasto.
Etap 8
Ubić jajka z cukrem, do otrzymania bardzo jasnej i gęstej mieszanki.
Etap 9
Dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól, po czym dokładnie wymieszać, aby otrzymać jednolitą masę.
Etap 10
Dodać starte jabłko, wymieszać, a następnie zalać ciastem owoce.
Etap 11
Wstawić do piekarnika na 40 minut.
Etap 12
Przed podaniem obrócić ciasto.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-renverse-pommes-noisettes_346039.aspx#d492-p2
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka