• „Odwrócone” ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

    Delikatne ciasto z mnóstwem orzechów. Świetnie pasuje do kawy lub do kubka mleka.

    Składniki

    porcja: 8 osób

    • - 3 jabłka
    • - 1 cytryna
    • - 60 g orzechów laskowych
    • - 60 g orzechów pekan
    • - 100 g cukru

    Cisato

    • 4 jajka
    • 120 g cukru
    • 100 g masła
    • 150 g mąki
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Pieczenie: 40 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).

    Etap 2

    Przygotować owocowy spód.

    Etap 3

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić 2 jabłka w kostkę, a trzecie zetrzeć na tarce. Jabłka skropić sokiem z cytryny (aby nie czarniały). 

    Etap 4

    Zrumienić orzechy laskowe i orzechy pekan na suchej patelni.

    Etap 5

    W rondlu na średnim ogniu rozpuścić cukier, lekko zamieszać i zdjąć z ognia, gdy tylko się zacznie się rumienić.

    Etap 6

    Otrzymany syrop wlać na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć pokrojone jabłka oraz orzechy.

    Etap 7

    Przygotować ciasto.

    Etap 8

    Ubić jajka z cukrem, do otrzymania bardzo jasnej i gęstej mieszanki.

    Etap 9

    Dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól, po czym dokładnie wymieszać, aby otrzymać jednolitą masę.

    Etap 10

    Dodać starte jabłko, wymieszać, a następnie zalać ciastem owoce.

    Etap 11

    Wstawić do piekarnika na 40 minut.

    Etap 12

    Przed podaniem obrócić ciasto.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-renverse-pommes-noisettes_346039.aspx#d492-p2

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć