Domowe batoniki zbożowe z bakaliami są o wiele smaczniejsze niż te kupione w sklepie, są zdrowsze. Składniki można dopasować do własnych upodobań i do własnej diety.
Składniki
Porcja: 12-15 batoników
- - 3 łyżki miodu
- - 1 jabłko drobno pokrojone
- - 100 g dmuchanego ziarna quinoa
- - 30 g płatków quinoa
- - 20 g płatków gryczanych
- - 2 wafle ryżowe rozdrobnione w blenderze na grube kawałki
- - 50 g dowolnych pokruszonych orzechów (np. orzechy włoskie, laskowe lub migdały)
- - 25 g pełnoziarnistego sezamu
- - 1 szczypta soli
- - 70 g rodzynek
- - 50 g oleju (np. sezamowego)
- - 100 g wody
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 minut + 12 godzin
Czas pieczenia: 20 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać wszystkie składniki. Powstałą masę przełożyć do formy, najlepiej prostokątnej, do wysokości 2 cm. Dokładnie ugnieść masę grzbietem łyżki. Odstawić na 30 minut.
Etap 2
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Etap 3
Po wyjęciu z pieca ponownie ugnieść. Pozostawić do wystygnięcia w formie i zostawić na noc.
Etap 3
Na następny dzień wyjąć z formy i pokroić w prostokąty. Pozostawić do wyschnięcia na kracie do studzenia ciasta.
Uwagi
Domowe batoniki są niestety bardziej łamliwe niż te kupione w sklepach.
Źródło przepisu
http://www.cfaitmaison.com/sansgluten/petitdej.html#barre
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka