• Batoniki z orzechami i miodem domowe bezglutenowe wegańskie

    Domowe batoniki zbożowe z bakaliami są o wiele smaczniejsze niż te kupione w sklepie, są zdrowsze. Składniki można dopasować do własnych upodobań i do własnej diety.

    Składniki

    Porcja: 12-15 batoników

    • - 3 łyżki miodu
    • - 1 jabłko drobno pokrojone
    • - 100 g dmuchanego ziarna quinoa
    • - 30 g płatków quinoa
    • - 20 g płatków gryczanych
    • - 2 wafle ryżowe rozdrobnione w blenderze na grube kawałki
    • - 50 g dowolnych pokruszonych orzechów (np. orzechy włoskie, laskowe lub migdały)
    • - 25 g pełnoziarnistego sezamu
    • - 1 szczypta soli
    • - 70 g rodzynek
    • - 50 g oleju (np. sezamowego)
    • - 100 g wody

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 15 minut
    Czas oczekiwania: 30 minut + 12 godzin
    Czas pieczenia: 20 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać wszystkie składniki. Powstałą masę przełożyć do formy, najlepiej prostokątnej, do wysokości 2 cm. Dokładnie ugnieść masę grzbietem łyżki. Odstawić na 30 minut.

    Etap 2

    Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

    Etap 3

    Po wyjęciu z pieca ponownie ugnieść. Pozostawić do wystygnięcia w formie i zostawić na noc.

    Etap 3

    Na następny dzień wyjąć z formy i pokroić w prostokąty. Pozostawić do wyschnięcia na kracie do studzenia ciasta.

    Uwagi

    Domowe batoniki są niestety bardziej łamliwe niż te kupione w sklepach.

    Źródło przepisu

    http://www.cfaitmaison.com/sansgluten/petitdej.html#barre

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć