Bożonarodzeniowy przysmak z południa Francji, deser ten składa się z czekoladowych pastylek, które posypuje się według upodobania orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, rodzynkami, kandyzowanymi owocami, itp.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 20 g rodzynek golden
- - 30 g orzechów laskowych
- - 30 g migdałów
- - 30 g pistacji
- - 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- - 300 g gorzkiej czekolady
- - 20 g kandyzowanych fiołków
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Połamać czekoladę na kawałki, przełożyć do rondelka, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając.
Etap 2
Rozłożyć papier pergaminowy na płaskiej powierzchni i formować na nim niewielkie czekoladowe krążki.
Etap 3
Pokroić skórkę pomarańczową na malutkie kawałeczki. Ozdobić czekoladowe krążki kawałeczkami skórki pomarańczowej, bakaliami oraz kandyzowanymi fiołkami.
Etap 4
Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Źródło przepisu
http://gourmand.viepratique.fr/dossiers/sables-et-biscuits-de-noel/noel-2015-recettes-de-sables-et-biscuits/mendiants-de-noel-25236.html#post-25236
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka