• Domowe czekoladki z bakaliami

    Bożonarodzeniowy przysmak z południa Francji, deser ten składa się z czekoladowych pastylek, które posypuje się według upodobania orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, rodzynkami, kandyzowanymi owocami, itp.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 20 g rodzynek golden
    • - 30 g orzechów laskowych
    • - 30 g migdałów
    • - 30 g pistacji
    • - 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • - 300 g gorzkiej czekolady
    • - 20 g kandyzowanych fiołków

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 15 minut
    Czas gotowania: 10 minut
    Czas chłodzenia: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Połamać czekoladę na kawałki, przełożyć do rondelka, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając.

    Etap 2

    Rozłożyć papier pergaminowy na płaskiej powierzchni i formować na nim niewielkie czekoladowe krążki.

    Etap 3

    Pokroić skórkę pomarańczową na malutkie kawałeczki. Ozdobić czekoladowe krążki kawałeczkami skórki pomarańczowej, bakaliami oraz kandyzowanymi fiołkami.

    Etap 4

    Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Źródło przepisu

    http://gourmand.viepratique.fr/dossiers/sables-et-biscuits-de-noel/noel-2015-recettes-de-sables-et-biscuits/mendiants-de-noel-25236.html#post-25236

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć