Keks z brokułami, serem feta i orzechami laskowymi - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast.
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 100 g pełnoziarnistej mąki
- - 100 g mąki zwykłej pszennej
- - 1 opakowanie proszku do pieczenia
- - 130 g brokułów
- - 3 jajka
- - 100 ml mleka sojowego lub krowiego półtłustego
- - 100 ml oliwy z oliwek
- - 75 g łuskanych orzechów laskowych
- - 100 g sera feta
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 45 minut
Całkowity czas: 1 godzina 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Odciąć gałązki brokułów, umyć je i gotować na parze około 25-30 minut.
Etap 2
W tym czasie wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Etap 3
W osobnej misce ubić jajka jak na omlet.
Etap 4
Dodać jajka do mieszanki mąki z proszkiem i wymieszać trzepaczką.
Etap 5
Dodać mleko, wymieszać.
Etap 6
Następnie dolać olej i wymieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy.
Etap 7
(W połowie przygotowań rozgrzać piekarnik do 180°C).
Etap 8
Orzechy laskowe pociąć na grube kawałki (przynajmniej na pół).
Etap 9
Pokroić w kostkę ser feta.
Etap 10
Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu do mieszanki dodać brokuły.
Etap 11
Następnie dodać ser feta oraz orzechy laskowe.
Etap 12
Przygotować formę do keksów (masło + mąka).
Etap 13
Do formy wlać ciasto.
Etap 14
Piec w piekarniku przez 45-50 minut.
Etap 15
Sprawdzić stopień upieczenia za pomocą końcówki noża.
Wskazówka
Podawać na zimno. Skórka keksu będzie złota i chrupiąca, a wnętrze pozostanie miękkie.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-brocolis-feta-noisettes_56902.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka