• Keks z brokułami, serem feta i orzechami laskowymi

    Keks z brokułami, serem feta i orzechami laskowymi - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 100 g pełnoziarnistej mąki
    • - 100 g mąki zwykłej pszennej
    • - 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • - 130 g brokułów
    • - 3 jajka
    • - 100 ml mleka sojowego lub krowiego półtłustego
    • - 100 ml oliwy z oliwek
    • - 75 g łuskanych orzechów laskowych
    • - 100 g sera feta

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Pieczenie: 45 minut 
    Całkowity czas: 1 godzina 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Odciąć gałązki brokułów, umyć je i gotować na parze około 25-30 minut.

    Etap 2

    W tym czasie wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.

    Etap 3

    W osobnej misce ubić jajka jak na omlet.

    Etap 4

    Dodać jajka do mieszanki mąki z proszkiem i wymieszać trzepaczką.

    Etap 5

    Dodać mleko, wymieszać.

    Etap 6

    Następnie dolać olej i wymieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy.

    Etap 7

    (W połowie przygotowań rozgrzać piekarnik do 180°C).

    Etap 8

    Orzechy laskowe pociąć na grube kawałki (przynajmniej na pół).

    Etap 9

    Pokroić w kostkę ser feta.

    Etap 10

    Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu do mieszanki dodać brokuły.

    Etap 11

    Następnie dodać ser feta oraz orzechy laskowe.

    Etap 12

    Przygotować formę do keksów (masło + mąka).

    Etap 13

    Do formy wlać ciasto.

    Etap 14

    Piec w piekarniku przez 45-50 minut.

    Etap 15

    Sprawdzić stopień upieczenia za pomocą końcówki noża.

    Wskazówka

    Podawać na zimno. Skórka keksu będzie złota i chrupiąca, a wnętrze pozostanie miękkie.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-brocolis-feta-noisettes_56902.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć