• Kotlety cordon bleu z orzechami laskowymi

    Pyszny przepis na cordon bleu dla miłośników mieszanki mięsno-serowej z dodatkiem orzechów laskowych.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 4 filety z kurczaka
    • - 6 plasterków boczku
    • - 4 plasterki sera żółtego tostowego
    • - 7 łyżek mąki pszennej
    • - 2 całe jajka
    • - 110 g pokruszonych orzechów laskowych
    • - 8 łyżek oleju słonecznikowego
    • - sól
    • - pieprz

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut
    Smażenie: 8 minut 
    Całkowity czas: 28 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Oczyścić filety, naciąć je i otworzyć wzdłuż. Plastry boczku przekroić na pół, a ser pokroić w plastry. 

    Etap 2

    Wypełnić filety warstwami bekonu i sera. Zamknąć i zabezpieczyć wykałaczką. Doprawić solą i pieprzem. 

    Etap 3

    Obtoczyć filety kolejno w mące, ubitych jajkach i pokruszonych orzechach laskowych. 

    Etap 4

    Smażyć filety na dobrze natłuszczonej patelni przez 8 minut, obracając je, lub jeszcze lepiej - zanurzyć w głębokim tłuszczu podgrzanym do 180°C na 4 - 5 minut. Filety powinny być ładnie przyrumienione, chrupiące i upieczone w środku. Odsączyć na ręczniku kuchennym.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cordon-bleu-aux-noisettes_339802.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć