Pyszny przepis na cordon bleu dla miłośników mieszanki mięsno-serowej z dodatkiem orzechów laskowych.
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 4 filety z kurczaka
- - 6 plasterków boczku
- - 4 plasterki sera żółtego tostowego
- - 7 łyżek mąki pszennej
- - 2 całe jajka
- - 110 g pokruszonych orzechów laskowych
- - 8 łyżek oleju słonecznikowego
- - sól
- - pieprz
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 8 minut
Całkowity czas: 28 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Oczyścić filety, naciąć je i otworzyć wzdłuż. Plastry boczku przekroić na pół, a ser pokroić w plastry.
Etap 2
Wypełnić filety warstwami bekonu i sera. Zamknąć i zabezpieczyć wykałaczką. Doprawić solą i pieprzem.
Etap 3
Obtoczyć filety kolejno w mące, ubitych jajkach i pokruszonych orzechach laskowych.
Etap 4
Smażyć filety na dobrze natłuszczonej patelni przez 8 minut, obracając je, lub jeszcze lepiej - zanurzyć w głębokim tłuszczu podgrzanym do 180°C na 4 - 5 minut. Filety powinny być ładnie przyrumienione, chrupiące i upieczone w środku. Odsączyć na ręczniku kuchennym.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cordon-bleu-aux-noisettes_339802.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka