Zbioru fig dokonuje się dwukrotnie w ciągu roku, w czerwcu i wrześniu. Oto przepis na mięciutkie ciasteczka zbożowe bezglutenowe ze świeżych fig.
Składniki
Porcja: 12-15 ciasteczek
- - 1 duża filiżanka płatków kukurydzianych
- - ½ dużej filiżanki dmuchanego ryżu
- - 1 wafel ryżowy
- - 30 g orzechów laskowych
- - 30 g migdałów
- - 40 g oleju
- - szczypta soli
- - 3 łyżki płynnego miodu
- - 2 jajka
- - 300 g świeżych fig
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Po kolei, jeden po drugim, wkładać składniki do kielicha blendera i grubo je zmiksować.
Etap 2
Następnie przełożyć do miski wszystkie zmiksowane składniki. Wymieszać.
Etap 3
Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Uwagi
Jeśli forma jest prostokątna, masę można pokroić na prostokątne batoniki. Jeśli wybierze się małe foremki, powstaną niewielkie mięciutkie ciasteczka, idealne jako przekąska na pieszą wycieczkę, zajęcia sportowe lub śniadanie.
Źródło przepisu
http://www.cfaitmaison.com/index.html
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka