• Mięciutkie ciasteczka ze świeżymi figami

    Zbioru fig dokonuje się dwukrotnie w ciągu roku, w czerwcu i wrześniu. Oto przepis na mięciutkie ciasteczka zbożowe bezglutenowe ze świeżych fig.

    Składniki

    Porcja: 12-15 ciasteczek

    - 1 duża filiżanka płatków kukurydzianych
    - ½ dużej filiżanki dmuchanego ryżu
    - 1 wafel ryżowy
    - 30 g orzechów laskowych
    - 30 g migdałów
    - 40 g oleju
    - szczypta soli
    - 3 łyżki płynnego miodu
    - 2 jajka
    - 300 g świeżych fig

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 20 minut
    Czas pieczenia: 15 minut
    Czas chłodzenia: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Po kolei, jeden po drugim, wkładać składniki do kielicha blendera i grubo je zmiksować.

    Etap 2

    Następnie przełożyć do miski wszystkie zmiksowane składniki. Wymieszać.

    Etap 3

    Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

    Uwagi

    Jeśli forma jest prostokątna, masę można pokroić na prostokątne batoniki. Jeśli wybierze się małe foremki, powstaną niewielkie mięciutkie ciasteczka, idealne jako przekąska na pieszą wycieczkę, zajęcia sportowe lub śniadanie. 

    Źródło przepisu

    http://www.cfaitmaison.com/index.html

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Powrót

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.