New product
- Kasza bulgur gruboziarnista, żółta Durum
- Pochodzi z Turcji
- Bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Kasza bulgur dostępna w naszym sklepie pochodzi z Turcji jest gruboziarnista. Po wyjęciu z solidnego opakowania nadaje się do gotowania i przygotowania potraw. Kasza nie zawiera konserwantów. Opakowanie strunowe umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie bez utraty świeżości.
Bulgur to jadalne ziarno zbóż wykonane z suszonej, spękanej pszenicy, najczęściej pszenicy durum, ale także innych gatunków pszenicy. Jest parzone lub częściowo ugotowane, dzięki czemu można je przygotować stosunkowo szybko. Po ugotowaniu ma konsystencję podobną do kuskusu lub komosy ryżowej. Bulgur jest uważany za pełne ziarno, co oznacza, że zjada się całe jądro pszenicy – w tym zarodki, bielmo i otręby. Bulgur powstał w basenie Morza Śródziemnego i można prześledzić jego historię przez tysiące lat. Do dziś jest podstawowym składnikiem wielu potraw z Bliskiego Wschodu i regionu Morza Śródziemnego. Ma lekki, orzechowy smak.
Bulgur jest dostępny w szerokiej gamie stopni zmielenia, zwykle drobno, średnio, grubo i bardzo grubo. Najwyższej jakości bulgur ma jednorodne rozmiary cząstek. Ma ona jasny, żółto-brązowy kolor.
Przekształcanie pszenicy w bulgur jest starożytnym procesem, który zapoczątkował region śródziemnomorski i od tysięcy lat jest integralną częścią kuchni Bliskiego Wschodu. Około 2800 lat p.n.e. chiński cesarz Shen Nung ogłosił, że jest jedną z pięciu świętych upraw, poza ryżem, prosem, jęczmieniem i soją. Biblijne odniesienia wskazują, że został on przygotowany przez starożytnych Babilończyków, Hetytów i ludność hebrajską około 4000 lat temu, a cywilizacje arabskie, izraelskie, egipskie i rzymskie odnotowują spożywanie suszonej gotowanej pszenicy już w 1000 roku p.n.e.
Bulgur nie wymaga gotowania, chociaż można go włączyć do gotowanych potraw, wystarczy zanurzenie w wodzie. Często stosuje się go tam, gdzie można zastosować ryż lub kuskus. Jest często stosowany w sałatkach, takich jak tabbouleh lub pilawach, obok ziół, warzyw, przypraw i czasami innych ziaren. Może być stosowany jako baza do kaszek śniadaniowych z owsem lub do zup, gulaszu i chili.
Chociaż bulgur jest zdrowy dla wielu osób, może nie być najlepszym wyborem dla wszystkich. Ponieważ bulgur jest produktem pszenicznym, nikt z alergią lub nietolerancją pszenicy albo glutenu nie powinien go jeść. Niektóre osoby z przewlekłymi zaburzeniami jelitowymi, takimi jak choroba zapalna jelit lub zespół jelita drażliwego, mogą nie tolerować bulguru ze względu na zawartość nierozpuszczalnego błonnika. Jeśli nie ma się pewności, należy zacząć od małej ilości, aby zobaczyć, jak reaguje na niego organizm.
Kaszę bulgur trzeba przechowywać w szczelnym, zamkniętym pojemniku, na przykład słoiku, do którego nie dostanie się wilgoć. Trzymać go należy w miejscu nienarażonym na działanie światła.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: kasza bulgur z pszenicy durum .
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 45
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 1432 kJ/ 342 kcal |
Tłuszcz | 1,33 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,23 g |
Węglowodany | 75,87 g |
w tym cukry | 0,41 g |
Błonnik | 12,5 g |
Białko | 12,29 g |
Sól | 0,04 g |
Krewetki z kaszą bulgur to niezwykle delikatne, a jednocześnie pyszne danie
Kasza bulgur i komosa ryżowa to połączenie doskonałe, przekonaj się o tym!
Świetny pomysł na lunch lub dodatek do dań z grilla.
Bardzo oryginalna i kolorowa sałatka, świeża, chrupiąca i bogata w smaku. Idealna jest w zimie jako lunch wege lub na kolację.
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.