- Kasza jaglana
- Pochodzi z polskich pól (Lubelszczyzna)
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez glifosatu
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści naszej kaszy jaglanej
Kasza jaglana dostępna w naszym sklepie to produkt polski pochodzący z Lubelszczyzny. Służy do bezpośredniego gotowania i przygotowywania potraw. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, a także pozbawiona jest konserwantów. Jej trwałość zapewnia szczelne opakowanie. Wprowadzenie
Kasza jaglana jest wytwarzana z ziaren prosa. Proso występuje w wielu dietach na całym świecie. Proso rosło dziko w Afryce przez wieki, zanim zaczęło być uprawiane przez człowieka. Oprócz tego, że jest bogate w składniki odżywcze, dobrze rośnie w zimnych, suchych regionach, a plony można zebrać w ciągu 70 dni od sadzenia. Chociaż było uprawiane głównie w Afryce, Azji i Europie, staje się coraz bardziej popularne również w Ameryce.
Właściwości
Kasza jaglana, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, jest cennym źródłem błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o kaszy jaglanej znajduje się w naszym poradniku kasza jaglana - właściwości.
Historia i ciekawostki
Różne gatunki zwane prosem zostały początkowo udomowione w różnych częściach świata, w szczególności w Azji Wschodniej, Azji Południowej, Afryce Zachodniej i Afryce Wschodniej. Jednak udomowione odmiany często rozprzestrzeniają się znacznie poza ich początkowy obszar występowania.
Wyspecjalizowani archeolodzy, opierając się na danych, takich jak względna obfitość zwęglonego ziarna, znaleźli hipotezę, że uprawa prosa miała większego rozpowszechnienie w prehistorii niż ryż, zwłaszcza w północnych Chinach i Korei.
Jakie korzyści?
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej zawiera około 207 kalorii z ponad 6 gramami białka, 2 gramami błonnika pokarmowego i mniej niż 2 gramami tłuszczu.
Zastosowanie w kuchni kaszy jaglanej
Jeśli chcesz czerpać korzyści zdrowotne z kaszy jaglanej, łatwo jest włączyć to starożytne zboże do swojej diety. Można ją gotować na parze jak ryż, gotować w risotto, wrzucić do sałatki z warzywami lub po prostu doprawić i podawać samodzielnie.
Kaszę jaglaną gotuje się na małe, delikatne ziarna, dzięki czemu sprawdza się w wielu różnych przepisach lub jako samodzielny dodatek. Rzeczą do zapamiętania podczas gotowania kaszy jest to, że małe żółte kulki bardzo szybko się gotują.
Sprawdź: Jak gotować kaszę jaglaną?
Przeciwwskazania
Nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań do jedzenia kaszy jaglanej.
Przechowywanie
Kaszę jaglaną należy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu z dala od źródeł wilgoci.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kasza jaglana.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1465 kJ/350 kcal |
Tłuszcz | 2,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 70,3 g |
w tym cukry | 0,3 g |
Błonnik | 3,1 g |
Białko | 10,8 g |
Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Bakłażany i cukinie z kruszonką z kaszy jaglanej
Kasza jaglana z warzywami to znakomite i proste w przygotowaniu danie o pełnym i złożonym smaku
-
Kasza jaglana z mlekiem, kruszonką z mąki gryczanej i słonym karmelem
Łatwy w przygotowaniu delikatny deser z kaszą jaglaną i słonym karmelem.
-
Placuszki z kaszy jaglanej
Placuszki są delikatne, pachnące i pyszne. Idealne na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny.
Komentarze 0