Kasza jaglana, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg

  • Zbliżenie na kaszę jaglaną
  • Kasza jaglana - z polskich pól
  • Kasza jaglana - zamknięte opakowanie foliowe 1kg
Zbliżenie na kaszę jaglaną Kasza jaglana - z polskich pól Kasza jaglana - zamknięte opakowanie foliowe 1kg

- Kasza jaglana 

- Pochodzi z polskich pól (Lubelszczyzna)

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez glifosatu

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Kasza jaglana dostępna w naszym sklepie to produkt polski pochodzący z Lubelszczyzny. Służy do bezpośredniego gotowania i przygotowywania potraw. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, a także pozbawiona jest konserwantów. Jej trwałość zapewnia szczelne opakowanie.  

Kasza jaglana jest wytwarzana z ziaren prosa. Proso występuje w wielu dietach na całym świecie. Proso rosło dziko w Afryce przez wieki, zanim zaczęło być uprawiane przez człowieka. Oprócz tego, że jest bogate w składniki odżywcze, dobrze rośnie w zimnych, suchych regionach, a plony można zebrać w ciągu 70 dni od sadzenia. Chociaż było uprawiane głównie w Afryce, Azji i Europie, staje się coraz bardziej popularne również w Ameryce.

Wyspecjalizowani archeolodzy, opierając się na danych, takich jak względna obfitość zwęglonego ziarna, znaleźli hipotezę, że uprawa prosa miała większego rozpowszechnienie w prehistorii niż ryż, zwłaszcza w północnych Chinach i Korei. 

Właściwości kaszy jaglanej

  • Kasza jaglana, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, jest cennym źródłem błonnika pokarmowego;
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej zawiera około 207 kalorii z ponad 6 gramami białka, 2 gramami błonnika pokarmowego i mniej niż 2 gramami tłuszczu;
  • jest lekkostrawna;
  • poprawia mikroflorę jelit;
  • pobudza metabolizm.

Więcej informacji o kaszy jaglanej znajduje się w naszym poradniku kasza jaglana - właściwości.

Jakie zastosowanie w kuchni ma kasza jaglana?

  • Można ją gotować na parze jak ryż, gotować w risotto;
  • wrzucić do sałatki z warzywami;
  • po prostu doprawić i podawać samodzielnie;
  • Kaszę jaglaną gotuje się na małe, delikatne ziarna, dzięki czemu sprawdza się w wielu różnych przepisach lub jako samodzielny dodatek;
  • rzeczą do zapamiętania podczas gotowania kaszy jest to, że małe żółte kulki bardzo szybko się gotują. 

Sprawdź: Jak gotować kaszę jaglaną?

Jak przechowywać kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną należy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu z dala od źródeł wilgoci.

Kasza jaglana przeciwwskazania

Nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań do jedzenia kaszy jaglanej.

Sprawdź: Czy kasza jaglana uczula?

Cena:
9,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: kasza jaglana.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Polska

Indeks glikemiczny: 40

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1465 kJ/350 kcal
Tłuszcz 2,2 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 70,3 g
   w tym cukry 0,3 g
   Błonnik 3,1 g
Białko 10,8 g
Sól 0,01 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem