- Kasza jaglana
- Pochodzi z polskich pól (Lubelszczyzna)
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez glifosatu
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kasza jaglana dostępna w naszym sklepie to produkt polski pochodzący z Lubelszczyzny. Służy do bezpośredniego gotowania i przygotowywania potraw. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, a także pozbawiona jest konserwantów. Jej trwałość zapewnia szczelne opakowanie.
Kasza jaglana jest wytwarzana z ziaren prosa. Proso występuje w wielu dietach na całym świecie. Proso rosło dziko w Afryce przez wieki, zanim zaczęło być uprawiane przez człowieka. Oprócz tego, że jest bogate w składniki odżywcze, dobrze rośnie w zimnych, suchych regionach, a plony można zebrać w ciągu 70 dni od sadzenia. Chociaż było uprawiane głównie w Afryce, Azji i Europie, staje się coraz bardziej popularne również w Ameryce.
Wyspecjalizowani archeolodzy, opierając się na danych, takich jak względna obfitość zwęglonego ziarna, znaleźli hipotezę, że uprawa prosa miała większego rozpowszechnienie w prehistorii niż ryż, zwłaszcza w północnych Chinach i Korei.
Właściwości kaszy jaglanej
- Kasza jaglana, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, jest cennym źródłem błonnika pokarmowego;
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej zawiera około 207 kalorii z ponad 6 gramami białka, 2 gramami błonnika pokarmowego i mniej niż 2 gramami tłuszczu;
- jest lekkostrawna;
- poprawia mikroflorę jelit;
- pobudza metabolizm.
Więcej informacji o kaszy jaglanej znajduje się w naszym poradniku kasza jaglana - właściwości.
Jakie zastosowanie w kuchni ma kasza jaglana?
- Można ją gotować na parze jak ryż, gotować w risotto;
- wrzucić do sałatki z warzywami;
- po prostu doprawić i podawać samodzielnie;
- Kaszę jaglaną gotuje się na małe, delikatne ziarna, dzięki czemu sprawdza się w wielu różnych przepisach lub jako samodzielny dodatek;
- rzeczą do zapamiętania podczas gotowania kaszy jest to, że małe żółte kulki bardzo szybko się gotują.
Sprawdź: Jak gotować kaszę jaglaną?
Jak przechowywać kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną należy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu z dala od źródeł wilgoci.
Kasza jaglana przeciwwskazania
Nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań do jedzenia kaszy jaglanej.
Sprawdź: Czy kasza jaglana uczula?
Inne opcje
Składniki
Składniki: kasza jaglana.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 1465 kJ/350 kcal |
| Tłuszcz | 2,2 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
| Węglowodany | 70,3 g |
| w tym cukry | 0,3 g |
| Błonnik | 3,1 g |
| Białko | 10,8 g |
| Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Bakłażany i cukinie z kruszonką z kaszy jaglanej
Kasza jaglana z warzywami to znakomite i proste w przygotowaniu danie o pełnym i złożonym smaku
-
Kasza jaglana z mlekiem, kruszonką z mąki gryczanej i słonym karmelem
Łatwy w przygotowaniu delikatny deser z kaszą jaglaną i słonym karmelem.
-
Placuszki z kaszy jaglanej
Placuszki są delikatne, pachnące i pyszne. Idealne na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny.




Komentarze 0