• Kasza bulgur z krewetkami tygrysimi

    Krewetki z kaszą bulgur to niezwykle delikatne, a jednocześnie pyszne danie

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 250 g kaszy bulgur
    • - 2 pomidory
    • - 500 g krewetek tygrysich
    • - 1 pęczek zielonej pietruszki
    • - 1 pęczek świeżej mięty
    • - sól
    • - pieprz
    • - 1 cytryna
    • - 4 łyżki oliwy
    • - 1 cebula (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut 
    Gotowanie: 12 minut 
    Całkowity czas: 32 minuty

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Obrać krewetki, skropić odrobiną soku z cytryny.

    Etap 2

    Gotować kaszę bulgur przez 12 minut w gotującej się solonej wodzie.

    Etap 3

    Pomidory pokroić w drobną kostkę.

    Etap 4

    Posiekać pietruszkę i bardzo drobno miętę.

    Etap 5

    Po ostudzeniu kaszy dodać pokrojone w kostkę pomidory, krewetki, pietruszkę, miętę, trochę soli (nie za dużo, bo krewetki są słone), pieprz, 4 łyżki stołowe oliwy. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby poszczególne smaki mogły się ze sobą połączyć.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_boulghour-aux-crevettes-de-madagascar_170367.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć