Krewetki z kaszą bulgur to niezwykle delikatne, a jednocześnie pyszne danie

Składniki
Porcja: 6 osób
- - 250 g kaszy bulgur
- - 2 pomidory
- - 500 g krewetek tygrysich
- - 1 pęczek zielonej pietruszki
- - 1 pęczek świeżej mięty
- - sól
- - pieprz
- - 1 cytryna
- - 4 łyżki oliwy
- - 1 cebula (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 12 minut
Całkowity czas: 32 minuty
Etapy przygotowania
Etap 1
Obrać krewetki, skropić odrobiną soku z cytryny.
Etap 2
Gotować kaszę bulgur przez 12 minut w gotującej się solonej wodzie.
Etap 3
Pomidory pokroić w drobną kostkę.
Etap 4
Posiekać pietruszkę i bardzo drobno miętę.
Etap 5
Po ostudzeniu kaszy dodać pokrojone w kostkę pomidory, krewetki, pietruszkę, miętę, trochę soli (nie za dużo, bo krewetki są słone), pieprz, 4 łyżki stołowe oliwy. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby poszczególne smaki mogły się ze sobą połączyć.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_boulghour-aux-crevettes-de-madagascar_170367.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka