New product
- Komosa ryżowa Quinoa, drobna, biała
- Pochodzi z Peru
- Bez glutenu, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Komosa ryżowa biała, czyli inaczej quinoa biała pochodzi z Peru. Produkt dostępny w naszym sklepie jest gotowy do bezpośredniego gotowania i przygotowania wielu potraw. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu ani konserwantów. Szczelne opakowanie zapobiega wietrzeniu i psuciu się ziaren.
Komosa ryżowa, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, ma wiele korzyści dla naszego zdrowia:
Jest to zielna roślina jednoroczna uprawiana głównie dla jej jadalnych nasion. Komosa ryżowa nie jest trawą, lecz raczej pseudozbożem, botanicznie spokrewnionym ze szpinakiem i amarantusem. Pochodzi z regionu andyjskiego w północno-zachodniej Ameryce Południowej. Po raz pierwszy była używana do karmienia zwierząt gospodarskich 5,2–7 tysięcy lat temu, a do spożycia przez ludzi 3–4 tysiące lat temu w dorzeczu jeziora Titicaca w Peru i Boliwii.
Obecnie prawie cała produkcja w regionie andyjskim prowadzona jest przez małe gospodarstwa i stowarzyszenia. Jej uprawa rozprzestrzeniła się w ponad 70 krajach, w tym w Kenii, Indiach, Stanach Zjednoczonych i kilku krajach europejskich.
Chociaż występują różne rodzaje komosy ryżowej różniące się kolorem (biała, czarna, czerwona), są w istocie bardzo podobne. Istnieją jedynie niewielkie różnice w optymalnym czasie gotowania. Biała komosa ryżowa, którą najczęściej można znaleźć w sklepach, jest najłagodniejsza i najmniej chrupiąca i gotuje się najszybciej, w ciągu 10–15 minut.
Komosa ryżowa została po raz pierwszy udomowiona przez ludy andyjskie około 3000 do 4000 lat temu. Była to ważna podstawa w kulturach andyjskich, gdzie roślina jest rodzima, ale stosunkowo mało znana reszcie świata. Podczas hiszpańskiego podboju Ameryki Południowej koloniści pogardzali nią jako „pożywieniem dla Indian” i tłumili jej uprawę ze względu na jej status w lokalnych ceremoniach religijnych. Konkwistadorzy zakazali uprawy quinoa, dlatego Inkowie zaczęli uprawiać więcej pszenicy.
Dwa szczególnie dobrze zbadane flawonoidy to kwercetyna i kemferol, oba występujące w dużych ilościach w komosie ryżowej. W rzeczywistości zawartość kwercetyny w komosie ryżowej jest nawet wyższa niż w typowych produktach o wysokiej kwercetynie, takich jak żurawina. W badaniach na zwierzętach wykazano, że te ważne cząsteczki mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwdepresyjne. Poprzez włączenie komosy ryżowej do diety, znacznie zwiększa się całkowite spożycie tych (i innych) ważnych składników odżywczych.
Białko składa się z aminokwasów, z których dziewięć jest nazywanych niezbędnymi, ponieważ ludzkie ciało nie jest w stanie ich wyprodukować i musi je uzyskać poprzez dietę. Jeśli żywność zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, określa się ją jako kompletne białko. Problem polega na tym, że wiele pokarmów roślinnych ma niedobór niektórych niezbędnych aminokwasów, takich jak lizyna. Komosa ryżowa jest jednak wyjątkiem, ponieważ zawiera wystarczającą ilość wszystkich niezbędnych aminokwasów. Z tego powodu jest doskonałym źródłem białka. Ma zarówno więcej, jak i lepsze białko niż większość ziaren.
W jednym badaniu, w którym zbadano poziom przeciwutleniaczy w pięciu zbożach, trzech pseudozbożach i dwóch roślinach strączkowych, stwierdzono, że komosa ryżowa ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy ze wszystkich dziesięciu produktów spożywczych. Wydaje się, że umożliwienie kiełkowania nasion jeszcze bardziej zwiększa w nich zawartość przeciwutleniaczy.
Quinoa jest gotowa w zaledwie 15 minut. To pełnoziarniste ziarno o orzechowym smaku. Chociaż nie jest to bezpośrednio korzystne dla zdrowia, fakt, że komosa ryżowa jest bardzo łatwa do włączenia do diety, jest jednak ważny. Jest również smaczna i pasuje do wielu potraw. W zależności od rodzaju komosy ryżowej, ważne może być przepłukanie jej wodą przed gotowaniem, aby pozbyć się saponin, które znajdują się na zewnętrznej warstwie i mogą mieć gorzki smak.
Komosa ryżowa biała w rzadkich przypadkach może wywołać alergię.
Długie zachowanie wartości odżywczych komosy zależy od przechowywania jej w suchym i zacienionym miejscu.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: komosa ryżowa.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.
Kraj pochodzenia: Peru
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 1540 kJ/368 kcal |
Tłuszcz | 6,07 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 64,16 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik | 7 g |
Białko | 14,12 g |
Sól | 0,012 g |
Sałatki to jedna z tych rzeczy, które kochamy najbardziej na świece. Jeśli również należysz do tych osób, koniecznie wypróbuj ten przepis
Szybki i pożywny obiad? Może komosa ryżowa z papryką i kurczakiem o czosnkowym aromacie?
Kasza bulgur i komosa ryżowa to połączenie doskonałe, przekonaj się o tym!
Lubisz czasem eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, nasz przepis powinien Cię zainteresować
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.