- Kasza kuskus, włoska kasza drobna
- Pochodzi z Włoch
- Bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści naszej kaszy kuskus
Kasza kuskus dostępna w naszym sklepie pochodzi z Włoch. Służy do gotowania i przygotowania potraw. Nie zawiera konserwantów. Solidne opakowanie chroni przed uszkodzeniem kaszy, co jest gwarancją wspaniałego smaku.
Właściwości
Kasza kuskus, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, ma wiele korzyści dla naszego zdrowia:
- jest cennym źródłem błonnika pokarmowego;
- jest również bardzo dobrym źródłem białka.
Więcej informacji o kuskusie znajduje się w naszym poradniku kasza kuskus - właściwości.
Wprowadzenie
Kuskus to małe (około 3 milimetry) kulki gotowanej na parze pokruszonej pszenicy durum. Proso perłowe i sorgo oraz inne zboża można przyrządzać w podobny sposób, a powstałe potrawy nazywane są czasem kuskusem. Kuskus jest podstawowym pożywieniem w kuchniach Afryki Północnej w Maroku, Algierii, Tunezji, Mauretanii i Libii, a także w Izraelu, ze względu na dużą populację Żydów pochodzenia północnoafrykańskiego. W supermarketach zachodnich jest on czasami sprzedawany w postaci błyskawicznej z pakietem smakowym i może być podawany jako dodatek lub samodzielnie jako danie główne.
Kuskus jest tradycyjnie wytwarzany z twardej części durum, części ziarna, która opierała się mieleniu przez kamień młyński. Kasza manna jest posypana wodą i zwinięta dłońmi, aby utworzyć małe granulki, posypana suchą mąką, aby je rozdzielić, a następnie przesiana. Wszelkie granulki, które są zbyt małe, wpadają przez sito i są ponownie zwijane i posypywane suchą semoliną. Ten pracochłonny proces trwa, dopóki cała semolina nie zostanie uformowana w małe granulki kuskusu. W tradycyjnym sposobie przygotowywania kuskusu grupy kobiet spotykają się, aby w ciągu kilku dni wytwarzać duże partie, które następnie suszy się na słońcu i stosuje przez kilka miesięcy. Ręcznie robiony kuskus może wymagać ponownego nawodnienia po przygotowaniu. W niektórych regionach kuskus jest wytwarzany z fariny lub grubo mielonego jęczmienia albo prosa. W Brazylii tradycyjny kuskus jest wytwarzany z mąki kukurydzianej.
W dzisiejszych czasach produkcja kuskusu jest w dużej mierze zmechanizowana, a produkt jest sprzedawany na rynkach na całym świecie. Ten kuskus może być moczony przed ugotowaniem w wodzie lub innym płynie. Prawidłowo ugotowany kuskus jest lekki i puszysty, a nie gumowaty lub ziarnisty.
Historia i ciekawostki
Kuskusu wydaje się pochodzić z regionów od wschodniej do północnej Afryki, gdzie Berberowie używali go już w VII wieku. Uznany za tradycyjny przysmak z Afryki Północnej, jest powszechnym składnikiem kuchni wśród krajów Maghrebu.
Jakie korzyści dla zdrowia?
Jednym z najważniejszych składników odżywczych w kuskusie jest selen. Tylko jedna filiżanka (157 gramów) kuskusu zawiera ponad 60% zalecanego spożycia dziennego. Selen jest niezbędnym minerałem o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga ciału naprawić uszkodzone komórki i zmniejsza stan zapalny.
Selen w kuskusie może również wzmocnić układ odpornościowy. Ten przeciwutleniacz pomaga zmniejszyć stan zapalny i zwiększa odporność poprzez obniżenie stresu oksydacyjnego w organizmie. Badania wykazały, że chociaż podwyższony poziom selenu we krwi poprawia odpowiedź immunologiczną, jego niedobór może zaszkodzić komórkom odpornościowym i ich funkcjom.
Kuskus jest dobrym źródłem białka roślinnego, zapewniając go 6 gramów w jednej filiżance (157 gramów). Pamiętać trzeba, że białko zwierzęce zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których ciało nie jest w stanie wyprodukować, co czyni je kompletnym białkiem. Białka pochodzenia roślinnego zawierają tylko niektóre niezbędne aminokwasy i, z wyjątkiem soi i komosy ryżowej, są uważane za niekompletne. Białko roślinne jest niezbędne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, dzięki czemu kuskus jest optymalnym wyborem żywności. Należy go jednak łączyć z innymi białkami roślinnymi, aby uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy.
Zastosowanie w kuchni
Kuskus jest często uważany za zdrową alternatywę dla makaronu, ponieważ jest wytwarzany z mąki pełnoziarnistej. Inne rodzaje makaronów są zwykle bardziej przetworzone. Prawidłowo ugotowany kuskus jest lekki i puszysty. Co więcej, nabiera smaku innych składników, dzięki czemu jest bardzo wszechstronny. Ponadto jest dość łatwy do przygotowania. Wersja zachodnia sprzedawana w supermarketach została wstępnie upieczona i wysuszona. Dodaje się do niej wodę lub bulion, zagotowuje i miesza widelcem. Kuskus można dodawać do sałatek lub podawać jako dodatek do mięs i warzyw. Można go również łączyć z innymi ziarnami, takimi jak komosa ryżowa, brązowy ryż lub farro, a także z warzywami, aby wprowadzić więcej składników odżywczych i aminokwasów do swojej diety.
Sprawdź: Jak ugotować kuskus?
Przeciwwskazania
Kuskus nie jest przeznaczony dla osób chorujących na celiakię.
Przechowywanie
Prawidłowe przechowywanie kaszy kuskus to chłodne i zacienione miejsce bez wpływu wilgoci.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kasza kuskus zawiera gluten.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Włochy
Indeks glikemiczny: 65
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1574 kJ/376 kcal |
Tłuszcz | 0,64 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,117 g |
Węglowodany | 77,43 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 5,0 g |
Białko | 12,76 g |
Sól | 0,01 g |
Komentarze 0