• Sałatka z kaszy bulgur z bobem i papryką

    Świetny pomysł na lunch lub dodatek do dań z grilla.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 300 g ugotowanej kaszy bulgur
    • - 2 papryki czerwone i 2 żółte
    • - 50 g bobu ugotowanego z osolonej wodzie
    • - 50 g pomidorów konfitowanych
    • - 1 duży pęczek zielonej pietruszki
    • - 4 łyżki octu winnego (najlepiej z sherry)
    • - 4 łyżki oliwy + 1 mała miseczka oliwy

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Pieczenie: 15 minut 
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Upiec paprykę w piekarniku, a gdy skórka zacznie odchodzić, przełożyć ją do foliowej torebki, poczekać, aż trochę ostygnie, a następnie usunąć skórkę.

    Etap 2

    Pokroić paprykę w paski i marynować w misce z oliwą z oliwek przez co najmniej 1 godzinę.

    Etap 3

    Ugotowaną kaszę zmieszać z ugotowanym bobem, pokrojonymi w dużą kostkę konfitowanymi pomidorami oraz marynowaną papryką, także pokrojoną w dużą kostkę.

    Etap 4

    Dodać posiekaną natkę pietruszki, ocet winny oraz 4 łyżki stołowe oliwy.

    Podawać schłodzone.

    Wskazówki:

    - Sałatka jest idealnym dodatkiem do dań z grilla.
    - Można użyć gotowej papryki marynowanej.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-de-boulghour-aux-feves-et-aux-poivrons_40066.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć