Bardzo oryginalna i kolorowa sałatka, świeża, chrupiąca i bogata w smaku. Idealna jest w zimie jako lunch wege lub na kolację.
Składniki
Porcja: 2 osoby
- - 125 g wcześniej ugotowanej kaszy bulgur z pszenicy durum
- - 1/2 brokułu
- - 1 jabłko
- - 1 garść orzechów włoskich
- - 1 garść rodzynek golden
- - 1/2 cytryna oliwa z oliwek
- - sól
- - pieprz
- - 1/2 szalotki
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 5 minut
Całkowity czas: 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Opłukać brokuł i podzielić go na niewielkie różyczki. Zmiksować go grubo, aby wyglądał jak kasza. Odstawić. Ugotować kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zostawić do ostygnięcia.
Etap 2
Umyć jabłko i pokroić je w cienkie i długie słupki. Wymieszać kaszę bulgur z „kaszką” brokułową. Dodać kilka rozdrobnionych orzechów włoskich oraz rodzynki golden. Dodać jabłko pokrojone w słupki. Obrać szalotkę, pokroić ją na plasterki i dodać do reszty. Skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny. Dodać sól i pieprz. Serwować.
Źródło przepisu
http://lacuisinegourmandededeldel.eklablog.net/semoule-de-ble-et-brocoli-aux-raisins-secs-blonds-a120326456
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka