Przepis bardzo prosty dla osób lubiących kurczaka z ryżem
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 4 udka z kurczaka
- - 4 gałązki świeżego selera
- - 1 papryka czerwona
- - 1 papryka zielona
- - 1,5 l bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- - 1 ząbek czosnku
- - sól + pieprz
- - oliwa z oliwek
- - 350 g dzikiego ryżu
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: 1 godzina 30 minut
Całkowity czas: 2 godziny 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozdzielić udka kurczaka w okolicy stawu. Smażyć je w garnku z grubym dnem (najlepiej żeliwnym) na dość dużym ogniu na oliwie z oliwek, aż kawałki kurczaka nieco się zarumienią.
Etap 2
Łodygi selera pociąć na bardzo cienkie plasterki.
Etap 3
Z papryki wyciągnąć pestki, obrać ją obieraczką i pokroić w kostkę.
Etap 4
Wyjąć kawałki kurczaka z garnka i odłożyć na talerz.
Etap 5
Plasterki selera podsmażyć na brązowo na średnim ogniu przez kilka minut.
Etap 6
Przygotować 1,5 litra bulionu z kurczaka.
Etap 7
Wyłączyć ogień i usunąć tłuszcz z garnka.
Etap 8
Wlać bulion do garnka z selerem, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać drobno posiekany czosnek. Dusić się przez 7- 8 minut.
Etap 9
Dodać pieprz i sól (soli nie za dużo – bulion jest już wystarczająco słony).
Etap 10
Dodać kurczaka. Gotować przez 20 minut.
Etap 11
Dodać ryż i gotować przez kolejne 20 minut.
Etap 12
Podawać gorące.
Wskazówka
To danie można przygotować dzień wcześniej, bez dodawania ryżu. Ryż można dogotować w dniu serwowania potrawy.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cuisses-de-poulet-au-riz-sauvage_327901.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka