• Udka z kurczaka z surowym ryżem

    Przepis bardzo prosty dla osób lubiących kurczaka z ryżem

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 4 udka z kurczaka
    • - 4 gałązki świeżego selera
    • - 1 papryka czerwona
    • - 1 papryka zielona
    • - 1,5 l bulionu z kurczaka (może być z kostki)
    • - 1 ząbek czosnku
    • - sól + pieprz
    • - oliwa z oliwek
    • - 350 g dzikiego ryżu

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 45 minut
    Gotowanie: 1 godzina 30 minut
    Całkowity czas: 2 godziny 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozdzielić udka kurczaka w okolicy stawu. Smażyć je w garnku z grubym dnem (najlepiej żeliwnym) na dość dużym ogniu na oliwie z oliwek, aż kawałki kurczaka nieco się zarumienią.

    Etap 2

    Łodygi selera pociąć na bardzo cienkie plasterki.

    Etap 3

    Z papryki wyciągnąć pestki, obrać ją obieraczką i pokroić w kostkę.

    Etap 4

    Wyjąć kawałki kurczaka z garnka i odłożyć na talerz. 

    Etap 5

    Plasterki selera podsmażyć na brązowo na średnim ogniu przez kilka minut. 

    Etap 6

    Przygotować 1,5 litra bulionu z kurczaka.

    Etap 7

    Wyłączyć ogień i usunąć tłuszcz z garnka. 

    Etap 8

    Wlać bulion do garnka z selerem, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać drobno posiekany czosnek. Dusić się przez 7- 8 minut. 

    Etap 9

    Dodać pieprz i sól (soli nie za dużo – bulion jest już wystarczająco słony). 

    Etap 10

    Dodać kurczaka. Gotować przez 20 minut. 

    Etap 11

    Dodać ryż i gotować przez kolejne 20 minut. 

    Etap 12

    Podawać gorące.

    Wskazówka

    To danie można przygotować dzień wcześniej, bez dodawania ryżu. Ryż można dogotować w dniu serwowania potrawy. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cuisses-de-poulet-au-riz-sauvage_327901.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć