Ryż, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych, najlepiej spożywać po treningu. Najczęściej zalecane są odmiany brązowa i czarna, a także tzw. ryż dziki, ale klasyczny ryż biały również sprawdzi się jako przekąska po treningowa.
Ryż posiada wysoki indeks glikemiczny. Zawarte w nim węglowodany szybko dostarczane są do tkanek, które odbudowują zużyty podczas treningu glikogen. Wyrównanie poziomu węglowodanów korzystnie wpływa na proces regeneracji i rozbudowy włókien mięśniowych.
Ryż powinniśmy spożywać do godziny po intensywnych ćwiczeniach, dlatego najlepiej przygotować go przed treningiem (ze względu na długi czas gotowania).
Dobrym zestawem serwowanym po treningu może być np. porcja ryżu na mleku z owocami (np. banany liofilizowane). Takie połączenie dostarczy organizmowi wiele łatwo przyswajalnych węglowodanów, wysokowartościowego białka, lekkostrawnego tłuszczu, elektrolitów (głównie sodu i potasu) i witamin.