Zdrowa sałatka z tuńczykiem podawana na zimno ze startą skórką z cytryny, której dziki ryż nadaje specyficznego smaku.
Składniki
Porcja: 2 osoby
- - 125 g dzikiego ryżu (lub jakiegokolwiek innego)
- - 150 g pomidorków typu cherry
- - 1 puszka tuńczyka w oleju
- - 1 słoiczek/puszka minikukurydzy lub kukurydzy w ziarenkach
- - świeża bazylia
- - oliwa z oliwek
- - sól
- - pieprz
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 9 minut
Całkowity czas: 19 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Gotować ryż przez 9 minut we wrzącej osolonej wodzie.
Etap 2
W tym czasie pokroić pomidory wzdłuż, a kukurydzę na pół.
Etap 3
Pomidory i kukurydzę wymieszać w salaterce.
Etap 4
Pokruszyć tuńczyka. Zachować olej w puszce - doprawia się nim sałatkę.
Etap 5
Po ugotowaniu przepłukać ryż zimną wodą.
Etap 6
Ryż przełożyć do salaterki z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszać.
Etap 7
Doprawić solą i pieprzem, dodać całe listki bazylii.
Etap 8
Wymieszać oliwę z oliwek z olejem z tuńczyka i doprawić nimi sałatkę.
Etap 9
Dodatkowo można skropić sałatkę sokiem z cytryny i dosypać nieco startej skórki cytrynowej.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/none/salade-de-riz-sauvage-au-thon-en-20-minutes-v628321.html
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka