• Szybka sałatka z dzikiego ryżu z tuńczykiem

    Zdrowa sałatka z tuńczykiem podawana na zimno ze startą skórką z cytryny, której dziki ryż nadaje specyficznego smaku.

    Składniki

    Porcja: 2 osoby

    • - 125 g dzikiego ryżu (lub jakiegokolwiek innego)
    • - 150 g pomidorków typu cherry
    • - 1 puszka tuńczyka w oleju
    • - 1 słoiczek/puszka minikukurydzy lub kukurydzy w ziarenkach
    • - świeża bazylia
    • - oliwa z oliwek
    • - sól
    • - pieprz

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 10 minut
    Gotowanie: 9 minut
    Całkowity czas: 19 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Gotować ryż przez 9 minut we wrzącej osolonej wodzie. 

    Etap 2

    W tym czasie pokroić pomidory wzdłuż, a kukurydzę na pół.

    Etap 3

    Pomidory i kukurydzę wymieszać w salaterce.

    Etap 4

    Pokruszyć tuńczyka. Zachować olej w puszce - doprawia się nim sałatkę.

    Etap 5

    Po ugotowaniu przepłukać ryż zimną wodą.

    Etap 6

    Ryż przełożyć do salaterki z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszać.

    Etap 7

    Doprawić solą i pieprzem, dodać całe listki bazylii. 

    Etap 8

    Wymieszać oliwę z oliwek z olejem z tuńczyka i doprawić nimi sałatkę.

    Etap 9

    Dodatkowo można skropić sałatkę sokiem z cytryny i dosypać nieco startej skórki cytrynowej.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/none/salade-de-riz-sauvage-au-thon-en-20-minutes-v628321.html

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć