Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia”. To dlatego, że jej owoce – kokosy zaliczane są do grona orzechów o wyjątkowych wartościach odżywczych. Wysuszony miąższ wydobyty z orzechów palmy kokosowej nazywany jest koprą. Ten produkt ma około 70% tłuszczu w swoim składzie. Służy jako podstawa do wytwarzania oleju kokosowego. Po wysuszeniu, oczyszczeniu i rozdrobnieniu, z kopry wytwarza się wiórki oraz chipsy kokosowe. Mają one wszechstronne zastosowanie w cukiernictwie i nie tylko. Największymi producentami chipsów kokosowych są Filipiny, Indonezja, a także Indie, Wietnam i Meksyk.

Wartości odżywcze
Wartości odżywcze na 100 gram:
- kalorie : 660 kcal / 2763 kJ;
- białko: 6,88 g;
- tłuszcz ogółem: 64,53 g;
- nasycone: 57,218 g;
- jednonienasycone: 2,745 g;
- wielonienasycone: 0,706 g;
- omega-6: 0,706 g;
- węglowodany: 23,65 g;
- błonnik pokarmowy: 16,3 g.
Witaminy:
- wit. E: 0,44 mg;
- wit. K1: 0,3 µg;
- wit. C: 1,5 mg;
- wit. B1: 0,06 mg;
- wit. B2: 0,1 mg;
- wit. B3 (PP): 0,6 mg;
- wit. B6: 0,3 mg;
- wit. B9 (kwas foliowy): 9 µg;
- wit. B5: 0,8 mg.
Minerały:
- wapń: 26 mg;
- żelazo: 3,32 mg;
- magnez: 90 mg;
- fosfor: 206 mg;
- potas: 543 mg;
- sód: 37 mg;
- cynk: 2,01 mg;
- miedź: 0,8 mg;
- mangan: 2,75 mg;
- selen: 18,5 µg.


Właściwości
Orzechy kokosowe są bardzo odżywcze i bogate w błonnik, witaminy i minerały.
Kiedyś uważano tłuszcz kokosowy za niezdrowy, ponieważ jest on wysoko nasycony tłuszczem, teraz wiemy, że tłuszcz różni się od większości innych tłuszczów. Jest najbogatszym źródłem średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT). MCT są spalane dla energii i nie krążą w krwiobiegu jak inne tłuszcze. Zamiast tego są wysyłane bezpośrednio do wątroby i przekształcane w energię.
Kokos zawiera zdrowy kwas laurynowy. Kwas laurynowy to rodzaj MCT występującego w mleku matki. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe, które, jak wykazano, niszczy wiele rodzajów bakterii, wirusów i grzybów, takich jak candida, grzybica, pleśniawki, zapalenie pieluszkowe i inne infekcje.
Kokos może zwiększyć funkcjonalność tarczycy, ponieważ przyczynia się do przyśpieszenia metabolizmu. Kokos może nawet pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów.
Źródło błonnika
Dodawanie niesłodzonego organicznego kokosa do płatków owsianych, wypieków i innych ulubionych potraw to świetny sposób na zwiększenie spożycia błonnika. Błonnik w niesłodzonym orzechu kokosowym wspomaga układ trawienny i pomaga czuć się dobrze, aby zapobiec przejadaniu się. Jest to również bogate źródło żelaza, które dostarcza krwinki bogate w tlen do całego ciała i walczy ze zmęczeniem. Organiczne chipsy kokosowe mają wysoką zawartość wzmacniającego odporność minerału cynku, który wspomaga naturalny system obronny organizmu przed chorobami.
Zobacz również: Wiórki kokosowe – rodzaje, właściwości i zastosowanie.
Zastosowanie
Wszystkie naturalne, suszone, niesłodzone chipsy kokosowe bez dodatków są świetnym wyborem. Organiczne chipsy kokosowe mają łagodny smak i lekką, chrupiącą teksturę, która idealnie sprawdzi się jako przekąska. Doskonale nadają się do pieczenia, gotowania, granoli lub czegokolwiek, co wymaga dodatku kokosa.