Wiórki kokosowe to popularny dodatek do deserów i słodkich wypieków. Wzbogacają je o smak i aromat egzotycznego, słodkiego owocu. Wiórki kokosowe oprócz smaku dostarczają też organizmowi wielu cennych składników.
Co to są wiórki kokosowe i jak powstają?
Wiórki kokosowe otrzymuje się z wysuszonego (max. 3% wilgotności) miąższu dojrzałego kokosa, czyli białej i mięsistej masy znajdującej się pod twardą skorupą orzecha.
Produkcja wiórek kokosowych ma kilka etapów. Na początku miąższ orzecha kokosowego po wyciągnięciu ze skorupy zostaje dokładnie wyczyszczony. W kolejnym kroku wrzucany jest do gorącej wody i poddany procesowi blanszowania. Ten proces ma na celu ograniczenie liczby mikroorganizmów do bezpiecznego poziomu nadającego się do spożycia przez ludzi. Po blanszowaniu w specjalnej maszynie dokonuje się cięcia miąższu kokosowego na żądany rozmiar. W ten sposób powstałe wiórki kokosowe są suszone gorącym powietrzem do maksymalnej wilgotności 3% i schładzane.
W końcowym etapie wiórki kokosowe są przesiewanie i sortowanie wg wielkości. Posortowany w ten sposób produkt jest pakowany i przygotowywany na eksport.
Czołowymi producentami wiórek kokosowych są Indie, Meksyk, Sri Lanka, Indonezja i Filipiny.
Jak rozpoznać dobrej jakości wiórki kokosowe?
Wiórki kokosowe dobrej jakości powinny być koloru białego, pozbawione żółtych, brązowych plamek i innych przebarwień. Powinny mieć słodki i łagodny kokosowy aromat, charakterystyczny dla orzecha kokosowego. Mydlany aromat i smak wiórek kokosowych oznacza, że są zjełczałe.
Wiórki kokosowe – rodzaje
Na półkach sklepowych zazwyczaj możemy spotkać się z jednym rodzajem wiórek kokosowych — drobno zmielonych, które służą nam zazwyczaj do posypywania ciast, deserów czy ciasteczek. W rzeczywistości z wysuszonego miąższu kokosa wytwarzany jest nie jeden, ale kilka produktów. Wśród nich są wiórki i płatki o różnych rozmiarach i zawartości tłuszczu.
![wiórki kokosowe](https://i0.wp.com/go4taste.pl/426-thickbox_default/wiorki-kokosowe-1kg.jpg?w=980&ssl=1)
Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe to coś, o czym większość z nas myśli, kupując kokos do pieczenia. Wiórki kokosowe mają postać sypkich, białych małych rozrobionych pasków. Ze względu na delikatną konsystencję wyglądają prawie jak świeży śnieg.
Wiórki produkowane w różnych rozmiarach (drobnych, średnich i bardzo drobnych) są szeroko stosowane w cukiernictwie i piekarnictwie jako dodatki do ciast i ciastek, wypełniacze do batoników, czekoladek itp. W wielu gospodarstwach domowych wiórki są również stosowane do przyrządzania dań wytrawnych.
Suszony kokos jest również dostępny w różnych fantazyjnych kawałkach, takich jak chipsy, płatki i nitki.
Wstążki, paski kokosowe
W tej wersji kokos jest pocięty w grubsze paski, które swoim wyglądem przypominają nieco makaron. Jego smak jest naturalny i łagodny. Suszony kokos w tej postaci jest często stosowany w produktach piekarniczych i jako dodatek dekoracyjny.
![płatki kokosowe](https://i0.wp.com/go4taste.pl/75-thickbox_default/chipsy-kokosowe.jpg?w=980&ssl=1)
Chipsy/płatki kokosowe
To kokos pocięty na długie, szerokie płatki. Chipsy są doskonałą opcją, gdy potrzebujemy większej obecności kokosa w potrawie. Stosowany jako ozdobne dodatki i elementy teksturalne, posiada naturalny i nieco bardziej wyrazisty kokosowy smak i aromat.
Wiórki kokosowe a zawartość tłuszczu
Wiórki kokosowe rozróżnia się również ze względu na zawartość tłuszczu.
Kokos suszony dzieli się na wiórki pełnotłuste (wysokotłuszczowe) lub wiórki o obniżonej zawartości tłuszczu (niskotłuszczowe). Pełnotłuste wiórki kokosowe zawierają minimum 60% tłuszczu. Zawartość tłuszczu w wiórkach niskotłuszczowych może się zmieniać, ale zwykle mieści się w zakresie 45% – 55%.
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/54-home_default/wiorki-kokosowe.jpg?w=980&ssl=1)
Wiórki kokosowe — właściwości i korzyści zdrowotne
Wiórki to w rzeczywistości drobno zmielony czysty miąższ orzecha kokosowego. Z tego względu są nie tylko aromatycznym dodatkiem do potraw i napojów, ale także dostarczają zdrową dawkę niezbędnych witamin i minerałów. 100g wiórków w przybliżeniu zawiera:
- 280 kalorii
- 3g białka
- 10g węglowodanów
- 27g tłuszczów
- 5g naturalnych cukrów
- 6g błonnika
- 60% zalecanej dziennej dawki manganu
- 44% zalecanej dziennej dawki miedzi
- 15% zalecanej dziennej dawki i selenu
- 13% zalecanej dziennej dawki fosforu
- 11% zalecanej dziennej dawki żelaza
- 10% zalecanej dziennej dawki cynku
- 6% zalecanej dziennej dawki potasu.
Błonnik z kokosa może odgrywać ważną rolę w ograniczaniu chorób serca, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Obecny w jelitach błonnik absorbuje cholesterol LDL, który jest niepożądanym typem cholesterolu prowadzącym do odkładania się blaszki miażdżycowej w tętnicach. W ten sposób jedzenie wiórek kokosowych prowadzi do zmniejszenia ryzyka miażdżycy, chorób serca i udaru.
Suszony orzech kokosowy dostarcza również minerałów potrzebnych do utrzymania silnych tkanek łącznych – grupy tkanek obejmującej skórę, ścięgna, więzadła, kości i zęby. Tkanka łączna zawiera duże ilości kolagenu, mocnych i sprężystych włókien białkowych. Zarówno miedź, jak i mangan zawarte w kokosie wspierają zdrową produkcję kolagenu, dzięki czemu utrzymują mocne tkanki.
Miedź zawarta w wiórkach kokosowych pomaga w utrzymaniu zdrowego mózgu. Aktywuje enzymy odpowiedzialne za produkcję neuroprzekaźników – substancji chemicznych, których komórki mózgowe używają do przekazywania informacji.
Żelazo, które znajduje się w miąższu kokosa, pomaga wytwarzać ATP – źródło energii – a także czerwone krwinki potrzebne do transportu tlenu.
Kokos ma też niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że powoli uwalnia dostępne węglowodany do krwi. W ten sposób do wchłaniania cukrów do komórek wymagane są mniejsze ilości insuliny, co jest szczególnie korzystne dla chorujących na cukrzycę typu 2.
![pancake posypane wiórkami kokosowymi](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/09/pancakes-z-wiorkami-kokosowymi.jpg?resize=980%2C653&ssl=1)
Jak stosować wiórki kokosowe?
Wiórki kokosowe pomagają nadać potrawom tropikalny smak.
Najczęściej stosowane są jako dodatek do deserów i wypieków. Delikatna słodycz wiórków kokosowych wzbogaca ciasteczka i ciasta zarówno pod względem smaku, jak i dodatkowej konsystencji. Najpopularniejsze wypieki z wiórkami kokosowymi to: tort kokosowy, bezy kokosowe, ciasto rafaello czy sernik z wiórkami kokosowymi.
Wiórki, wstążki czy płatki często dodawane są do koktajli, posypuje się nimi też sałatki lub smażone warzywa.
Jak zrobić mleko kokosowe z wiórków?
Wiórki kokosowe są również idealne do zrobienia domowego mleka kokosowego. Przygotowanie mleka na bazie wiórków jest bardzo proste.
Składniki
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki wody
szczypta soli
woreczek do wyciskania mleka roślinnego (NUT MILK BAG)
Przygotowanie
- Dodaj wiórki kokosowe, wodę i szczyptę soli do blendera lub robota kuchennego i miksuj przez 45-60 sekund.
- Przecedź napój przez specjalny woreczek, aby usunąć włóknistą teksturę.
Po przygotowaniu mleka pozostają nam jeszcze na materiale resztki wiórek. W żadnym wypadku nie należy ich wyrzucać. Wiórki kokosowe po zrobieniu mleka można wykorzystać jako:
- dodatek do owsianki
- dodatek do ciasteczek i wypieków
- element wzbogacający koktajle czy shaki.
Przepisy z wiórkami kokosowymi
Zapraszamy do naszego działu PRZEPISY, gdzie znajdziecie pomysły na dania i wypieki z dodatkiem płatków i wiórek kokosowych.