• Trufle czekoladowe z wiórkami kokosowymi

    Czekoladowe trufle to pyszny i efektowny deser z wiórkami kokosowymi. Domowe trufle świetnie sprawdzą się zarówno jako codzienna słodka przekąska, jak i na wizytę gości.

    Składniki

    Porcja: 40 sztuk

    • - 200 g czekolady deserowej
    • - 100 g masła
    • - 1 żółtko
    • - 4 łyżki cukru pudru
    • - 3 łyżki gorzkiego kakao
    • - 200 g wiórków kokosowych

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut 
    Gotowanie: 5 minut
    Całkowity czas: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    W rondlu połamać czekoladę na kawałki i roztopić ją na małym ogniu w 4 łyżkach wody.

    Etap 2

    Zdjąć z ognia i dodać masło w małych kawałkach.

    Etap 3

    Dodać żółtko jajka, następnie wiórki kokosowe oraz cukier.

    Etap 4

    Wymieszać i wstawić do lodówki  na 3 - 4 godziny.

    Etap 5

    Kiedy ciasto stanie się zwarte i jędrne, za pomocą małej łyżki uformować małe kulki, które należy obtoczyć w gorzkim kakao.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_truffes-au-chocolat-et-noix-de-coco_43416.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć