Czekoladowe trufle to pyszny i efektowny deser z wiórkami kokosowymi. Domowe trufle świetnie sprawdzą się zarówno jako codzienna słodka przekąska, jak i na wizytę gości.
Składniki
Porcja: 40 sztuk
- - 200 g czekolady deserowej
- - 100 g masła
- - 1 żółtko
- - 4 łyżki cukru pudru
- - 3 łyżki gorzkiego kakao
- - 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 5 minut
Całkowity czas: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
W rondlu połamać czekoladę na kawałki i roztopić ją na małym ogniu w 4 łyżkach wody.
Etap 2
Zdjąć z ognia i dodać masło w małych kawałkach.
Etap 3
Dodać żółtko jajka, następnie wiórki kokosowe oraz cukier.
Etap 4
Wymieszać i wstawić do lodówki na 3 - 4 godziny.
Etap 5
Kiedy ciasto stanie się zwarte i jędrne, za pomocą małej łyżki uformować małe kulki, które należy obtoczyć w gorzkim kakao.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_truffes-au-chocolat-et-noix-de-coco_43416.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka