• Domowe batoniki kokosowo-czekoladowe

    Prosty przepis na batoniki uratuje życie każdemu, kto potrzebuje zjeść coś słodkiego. Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy zaledwie kilka składników, które większość z nas ma w domu.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 200 g wiórków kokosowych
    • - 250 ml mleka
    • - 2 opakowania cukru waniliowego
    • - 75 g cukru pudru
    • - 4 listki żelatyny
    • - 250 g płynnej śmietanki
    • - czekolada

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 20 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Żelatynę namoczyć w misce z ciepłą wodą przez 5 - 10 minut.

    Etap 2

    Podgrzać mleko z zawartością 1 opakowania cukru waniliowego. Kiedy mleko się podgrzeje, dodać cukier puder i namoczone listki żelatyny. Wymieszać, a następnie dodać wiórki kokosowe.

    Etap 3

    Zostawić do ostygnięcia.

    Etap 4

    Ubić śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym.

    Etap 5

    Bitą śmietanę delikatnie połączyć z masą kokosową.

    Etap 6

    Przełożyć całość do formy typu „charlotte” wyłożonej folią spożywczą (aby ułatwić później wyjmowanie z formy). Wstawić do lodówki na noc.

    Etap 7

    Przed podaniem wyjąć z formy i polać rozpuszczoną czekoladą. Poczekać, aż czekolada ostygnie. I gotowe!

    Wskazówka:

    Dla tych, którzy uważają tego typu batoniki za zbyt słodkie, można zmniejszyć ilość cukru pudru podaną w przepisie. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_bounty-entremets-noix-de-coco-et-chocolat_27734.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć