Prosty przepis na batoniki uratuje życie każdemu, kto potrzebuje zjeść coś słodkiego. Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy zaledwie kilka składników, które większość z nas ma w domu.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 200 g wiórków kokosowych
- - 250 ml mleka
- - 2 opakowania cukru waniliowego
- - 75 g cukru pudru
- - 4 listki żelatyny
- - 250 g płynnej śmietanki
- - czekolada
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Żelatynę namoczyć w misce z ciepłą wodą przez 5 - 10 minut.
Etap 2
Podgrzać mleko z zawartością 1 opakowania cukru waniliowego. Kiedy mleko się podgrzeje, dodać cukier puder i namoczone listki żelatyny. Wymieszać, a następnie dodać wiórki kokosowe.
Etap 3
Zostawić do ostygnięcia.
Etap 4
Ubić śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym.
Etap 5
Bitą śmietanę delikatnie połączyć z masą kokosową.
Etap 6
Przełożyć całość do formy typu „charlotte” wyłożonej folią spożywczą (aby ułatwić później wyjmowanie z formy). Wstawić do lodówki na noc.
Etap 7
Przed podaniem wyjąć z formy i polać rozpuszczoną czekoladą. Poczekać, aż czekolada ostygnie. I gotowe!
Wskazówka:
Dla tych, którzy uważają tego typu batoniki za zbyt słodkie, można zmniejszyć ilość cukru pudru podaną w przepisie.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_bounty-entremets-noix-de-coco-et-chocolat_27734.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka