New product
- Cukier kokosowy
- Pochodzi z Indonezji
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Bez glutenu
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
- Gwarancja smaku
- Indeks glikemiczny cukru kokosowego 35
Cukier kokosowy dostępny w naszym sklepie pochodzi z Indonezji. Po otwarciu opakowania nadaje się on do bezpośredniego spożycia. Można go również wykorzystać do dań słodkich i wytrawnych. Dobrej jakości, solidne opakowanie chroni jego właściwości.
Cukier kokosowy (znany również jako kokosowy cukier palmowy) to cukier palmowy produkowany z soku z kwiatu palmy kokosowej. Występuje w postaci kryształów, granulek, bloków lub płynu. Jest to naturalny cukier wytwarzany z soku z palmy kokosowej, który jest słodkim płynem krążącym w tej roślinie. Często mylony jest z cukrem palmowym, który jest podobny, ale wykonany z innego rodzaju palmy.
Cukier kokosowy powstaje w naturalnym dwuetapowym procesie:
Na kwiatku palmy kokosowej wykonuje się cięcie, a płynny sok zbiera się w pojemnikach;
Sok jest umieszczany w cieple, aż większość wody wyparuje.
Produkt końcowy jest brązowy i granulowany. Jego kolor jest podobny do koloru surowego cukru, ale wielkość cząstek jest zwykle mniejsza lub bardziej zmienna. Brązowy kolor, który rozwija się wraz ze zmniejszeniem ilości soku, wynika głównie z procesu karmelizacji.
Cukier kokosowy jest subtelnie słodki, prawie jak cukier brązowy, ale z delikatną nutą karmelu. Smak i słodkość są zwykle podobne do cukru białego lub cukru brązowego. Ponieważ jednak ten cukier nie jest wysoko przetworzony, kolor, słodkość i smak mogą się różnić w zależności od użytego gatunku kokosa, sezonu, w którym został zebrany, miejsca zebrania i/lub sposobu, w jaki płyn został odparowany.
Niski indeks glikemiczny (35) sprawia, że cukier kokosowy nadaje się bardziej dla diabetyków niż zwykły biały cukier. Zwykły cukier stołowy i wysokofruktozowy syrop kukurydziany nie zawierają żadnych niezbędnych składników odżywczych, a zatem dostarczają wyłącznie „pustych” kalorii. Cukier zachowuje jednak sporo składników odżywczych znajdujących się w palmie kokosowej.
Cukier kokosowy jest bardzo bogaty w kalorie (tak jak zwykły cukier) i musiałbyś zjeść jego absurdalną ilość, aby zaspokoić zapotrzebowanie na powyższe składniki odżywcze. Dlatego cukier jest dobrym dodatkiem do potraw, ale sięgać po niego należy w ograniczonych ilościach, tak samo, jak po standardowy biały cukier.
W kuchni indonezyjskiej, gdzie cukier kokosowy jest bardzo popularny, nazywa się go gula jawa (cukier jawajski) lub gula merah (cukier czerwony), natomiast gula aren odnosi się do cukru palmowego wytwarzanego specjalnie z palmy aren. Niektóre indonezyjskie produkty spożywcze przygotowywane są z cukru kokosowego, w tym kecap manis (słodki sos sojowy) i dendeng (marynata do mięsa).
Gula melaka to południowo-wschodnia nazwa cukru palmowego lub „cukru malakki”, prawdopodobnie nazwanego tak ze względu na swoje pochodzenie za stanu Malakka w Malezji. Zwykle pochodzi z palm kokosowych, ale czasami z innych palm. Jest stosowany w pikantnych potrawach, ale głównie w lokalnych deserach i ciastach w regionie Azji Południowo-Wschodniej.
Można go używać tak samo jako cukru białego, na przykład do słodzenia napojów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do wypieków, dodając potrawom delikatnie karmelowego smaku i zapachu. Warto mieć go w swojej spiżarni, jeżeli ceni się dania kuchni azjatyckiej, zwłaszcza wszystkie dania o charakterze słodko-kwaśnym, ponieważ świetnie z nimi koresponduje.
Jedyne przeciwwskazania do stosowania cukru kokosowego są dokładnie takie same jak w przypadku cukru białego.
Najlepszym sposobem na przechowywanie cukru kokosowego jest przesypanie go do szczelnego słoika i dokładne zamknięcie bez dostępu wilgoci.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: cukier kokosowy.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 1598 kJ/382 kcal |
Tłuszcz | 0,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 93,4 g |
w tym cukry | 91,5 g |
Błonnik | 1,9 g |
Białko | 1,1 g |
Sól | 0,0 g |
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.