Cukier kokosowy - 1kg

New product

Cukier kokosowy cena 1kg Expand

- Cukier kokosowy 

- Pochodzi z Indonezji

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny cukru kokosowego 35

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

24,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści 

Cukier kokosowy dostępny w naszym sklepie pochodzi z Indonezji. Po otwarciu opakowania nadaje się on do bezpośredniego spożycia. Można go również wykorzystać do dań słodkich i wytrawnych. Dobrej jakości, solidne opakowanie chroni jego właściwości. 

Wprowadzenie 

Cukier kokosowy (znany również jako kokosowy cukier palmowy) to cukier palmowy produkowany z soku z kwiatu palmy kokosowej. Występuje w postaci kryształów, granulek, bloków lub płynu. Jest to naturalny cukier wytwarzany z soku z palmy kokosowej, który jest słodkim płynem krążącym w tej roślinie. Często mylony jest z cukrem palmowym, który jest podobny, ale wykonany z innego rodzaju palmy.

Cukier kokosowy powstaje w naturalnym dwuetapowym procesie:

  • Na kwiatku palmy kokosowej wykonuje się cięcie, a płynny sok zbiera się w pojemnikach;

  • Sok jest umieszczany w cieple, aż większość wody wyparuje.

Produkt końcowy jest brązowy i granulowany. Jego kolor jest podobny do koloru surowego cukru, ale wielkość cząstek jest zwykle mniejsza lub bardziej zmienna. Brązowy kolor, który rozwija się wraz ze zmniejszeniem ilości soku, wynika głównie z procesu karmelizacji. 

Cukier kokosowy jest subtelnie słodki, prawie jak cukier brązowy, ale z delikatną nutą karmelu. Smak i słodkość są zwykle podobne do cukru białego lub cukru brązowego. Ponieważ jednak ten cukier nie jest wysoko przetworzony, kolor, słodkość i smak mogą się różnić w zależności od użytego gatunku kokosa, sezonu, w którym został zebrany, miejsca zebrania i/lub sposobu, w jaki płyn został odparowany.

Jakie korzyści dla zdrowia?

Niski indeks glikemiczny (35) sprawia, że cukier kokosowy nadaje się bardziej dla diabetyków niż zwykły biały cukier. Zwykły cukier stołowy i wysokofruktozowy syrop kukurydziany nie zawierają żadnych niezbędnych składników odżywczych, a zatem dostarczają wyłącznie „pustych” kalorii. Cukier zachowuje jednak sporo składników odżywczych znajdujących się w palmie kokosowej. Najważniejsze z nich to minerały: żelazo, cynk, wapń i potas, a także niektóre krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak polifenole i przeciwutleniacze.

Następnie zawiera błonnik zwany inuliną, który może spowolnić wchłanianie glukozy i wyjaśniać, dlaczego cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier buraczany.

Cukier kokosowy jest bardzo bogaty w kalorie (tak jak zwykły cukier) i musiałbyś zjeść jego absurdalną ilość, aby zaspokoić zapotrzebowanie na powyższe składniki odżywcze. Dlatego cukier jest dobrym dodatkiem do potraw, ale sięgać po niego należy w ograniczonych ilościach, tak samo, jak po standardowy biały cukier.

Zastosowanie w kuchni

W kuchni indonezyjskiej, gdzie cukier kokosowy jest bardzo popularny, nazywa się go gula jawa (cukier jawajski) lub gula merah (cukier czerwony), natomiast gula aren odnosi się do cukru palmowego wytwarzanego specjalnie z palmy aren. Niektóre indonezyjskie produkty spożywcze przygotowywane są z cukru kokosowego, w tym kecap manis (słodki sos sojowy) i dendeng (marynata do mięsa). 

Gula melaka to południowo-wschodnia nazwa cukru palmowego lub „cukru malakki”, prawdopodobnie nazwanego tak ze względu na swoje pochodzenie za stanu Malakka w Malezji. Zwykle pochodzi z palm kokosowych, ale czasami z innych palm. Jest stosowany w pikantnych potrawach, ale głównie w lokalnych deserach i ciastach w regionie Azji Południowo-Wschodniej.

Można go używać tak samo jako cukru białego, na przykład do słodzenia napojów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do wypieków, dodając potrawom delikatnie karmelowego smaku i zapachu. Warto mieć go w swojej spiżarni, jeżeli ceni się dania kuchni azjatyckiej, zwłaszcza wszystkie dania o charakterze słodko-kwaśnym, ponieważ świetnie z nimi koresponduje.

Przeciwwskazania 

Jedyne przeciwwskazania do stosowania cukru kokosowego są dokładnie takie same jak w przypadku cukru białego.

Przechowywanie

Najlepszym sposobem na przechowywanie cukru kokosowego jest przesypanie go do szczelnego słoika i dokładne zamknięcie bez dostępu wilgoci.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Cukier kokosowy - 1kg

Cukier kokosowy - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: cukier kokosowy.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Indonezja

Indeks glikemiczny: 35

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1598 kJ/382 kcal
Tłuszcz0,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g
Węglowodany93,4 g
   w tym cukry91,5 g
   Błonnik1,9 g
Białko1,1 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.