Wiórki kokosowe - 1kg

New product

Wiórki kokosowe cena 1kg niesłodzone Expand

- Wiórki kokosowe, świeże i słodkie, 

- Pochodzą z Indonezji

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast lub mleka kokosowego

-  bez glutenu, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny wiórek kokosowych 45

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

13,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści naszego produktu

Wiórki kokosowe konserwowane dwutlenkiem siarki są świeże i słodkie. Zachowują swoje właściwości smakowe i aromatyczne na długi czas. To produkt bardzo wartościowy w zrównoważonej diecie. Nasze wiórki kokosowe pochodzą z Indonezji. Solidne opakowanie chroni je przed zniszczeniem w transporcie.

Wprowadzenie

Drzewa kokosowego (Cocos nucifera) jest członkiem rodziny palma (arecaceae). Termin „kokos” (lub archaiczny „kokosowiec”) może odnosić się do całej palmy kokosowej albo tylko do nasion lub owoców. Termin pochodzi od XVI-wiecznego portugalskiego i hiszpańskiego słowa coco, co oznacza „głowę” lub „czaszkę” od trzech wgłębień na łupinie orzecha kokosowego, które przypominają rysy twarzy. Orzechy kokosowe są znane z wszechstronności zastosowań, od żywności po kosmetyki. Miąższ dojrzałego orzecha, a także ekstrahowane z niego mleko kokosowe, stanowi regularną część diety wielu ludzi w tropikach i klimacie podzwrotnikowym. Orzechy kokosowe różnią się od innych owoców, ponieważ ich bielmo zawiera dużą ilość klarownego płynu zwanego wodą kokosową lub sokiem kokosowym.

Palmy kokosowe są zwykle uprawiane w gorącym i wilgotnym klimacie tropikalnym. Potrzebują całorocznego ciepła i wilgoci, aby dobrze rosnąć oraz owocować. Palmy kokosowe są trudne do osadzenia w suchym klimacie i nie mogą tam rosnąć bez częstego nawadniania. W warunkach suszy nowe liście nie otwierają się dobrze, a starsze liście mogą ulec wysuszeniu; owoce też mają tendencję do szybszego spadania.

Kopra to wysuszony miąższ (bielmo) orzechów palmy kokosowej (kokosowca). Zawiera ona około 63% tłuszczu. To właśnie wysuszona kopra, drobno starta, jest podstawą wiórek kokosowych.

Historia i ciekawostki

Literackie dowody z kronik Ramajany ze Sri Lanki wskazują, że kokos był obecny na subkontynencie indyjskim przed I wiekiem p.n.e. Kolejna wczesna wzmianka o kokosie pochodzi z historii „Tysiąca i jednej nocy”. Wiadomo, że Sindbad Żeglarz kupił i sprzedał kokos podczas swojej piątej podróży.

Jakie korzyści dla zdrowia?

W przeciwieństwie do wielu innych owoców o wysokiej zawartości węglowodanów, orzechy kokosowe dostarczają głównie tłuszczu. Zawierają również białko, kilka ważnych minerałów i niewielkie ilości witamin z grupy B. Jednak nie są znaczącym źródłem większości innych witamin. Minerały kokosowe biorą udział w wielu funkcjach w ciele. Orzechy kokosowe są szczególnie bogate w mangan, który jest niezbędny dla zdrowia kości i metabolizmu węglowodanów, białek i cholesterolu. Są również bogate w miedź i żelazo, które pomagają tworzyć czerwone krwinki, a także selen, ważny przeciwutleniacz, który chroni komórki.

Badania wykazały, że osoby mieszkające na wyspach polinezyjskich i często jedzące miąższ kokosowy mają niższy wskaźnik chorób serca niż osoby stosujące dietę zachodnią. Jednak rdzenni Polinezyjczycy jedzą także więcej ryb i mniej przetworzonej żywności, więc nie jest jasne, czy te niższe stawki są spowodowane jedzeniem kokos, czy innymi aspektami ich diety

Kokos ma niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika i tłuszczu, więc może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi. Znajdujące się w nim polifenole mogą zapobiegać utlenianiu LDL (złego) cholesterolu, co zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się płytek w tętnicach, co może zwiększać ryzyko chorób serca.

Zastosowanie w kuchni

Wiórki kokosowe pasują do potraw o pikantnym smaku. Przyjemna konsystencja i smak dobrze sprawdzają się w curry, gulaszu rybnym, potrawach z ryżu, a nawet na panierowanych krewetkach. Przed kupnem wiórek koksowych zawsze sprawdzać trzeba etykietę, aby dowiedzieć się, czy nie zawierają one żadnych niechcianych dodatków.

Wiórki kokosowe doskonale nadają się do pieczenia, dodają nutkę naturalnej słodyczy i wilgoci do ciastek, babeczek i szybkich chlebów. Posypka surowego kokosa dodaje do płatków owsianych ciekawą teksturę i tropikalny smak. Wiórki wmieszane w budyń lub jogurt są również pysznym wzmacniaczem kalorii dla kogoś, kto chce przytyć.

Przeciwwskazania

Białka kokosowe mogą powodować alergię pokarmową, w tym wstrząs anafilaktyczny. Bezwzględnie unikać go muszą osoby uczulone.

Przechowywanie

Wiórki kokosowe z siarką należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Są przygotowane do długiego spożycia.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Wiórki kokosowe - 1kg

Wiórki kokosowe - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: wiórki kokosowe, dwutlenek siarki.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Indonezja

Indeks glikemiczny: 45

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2763 kJ/660 kcal
Tłuszcz65 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone57 g
Węglowodany24 g
   w tym cukry7 g
   Błonnik21 g
Białko7 g
Sól0,092 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.