- Oczekiwanie na dostawę
- Wiórki kokosowe, świeże i słodkie
- Pochodzą z Indonezji
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast lub mleka kokosowego
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści naszego produktu
Wiórki kokosowe konserwowane dwutlenkiem siarki są świeże i słodkie. Zachowują swoje właściwości smakowe i aromatyczne na długi czas. To produkt bardzo wartościowy w zrównoważonej diecie. Nasze wiórki kokosowe pochodzą z Indonezji. Solidne opakowanie chroni je przed zniszczeniem w transporcie.
Jeżeli wolisz wiórki kokosowe bez konserwantów, wybierz wiórki kokosowe niesiarkowane.
Właściwości
Wiórki kokosowe, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o wiórkach kokosowych znajduje się w naszym poradniku wiórki kokosowe - właściwości.
Wprowadzenie
Drzewa kokosowego (Cocos nucifera) jest członkiem rodziny palma (arecaceae). Termin „kokos” (lub archaiczny „kokosowiec”) może odnosić się do całej palmy kokosowej albo tylko do nasion lub owoców. Termin pochodzi od XVI-wiecznego portugalskiego i hiszpańskiego słowa coco, co oznacza „głowę” lub „czaszkę” od trzech wgłębień na łupinie orzecha kokosowego, które przypominają rysy twarzy. Orzechy kokosowe są znane z wszechstronności zastosowań, od żywności po kosmetyki. Miąższ dojrzałego orzecha, a także ekstrahowane z niego mleko kokosowe, stanowi regularną część diety wielu ludzi w tropikach i klimacie podzwrotnikowym. Orzechy kokosowe różnią się od innych owoców, ponieważ ich bielmo zawiera dużą ilość klarownego płynu zwanego wodą kokosową lub sokiem kokosowym.
Palmy kokosowe są zwykle uprawiane w gorącym i wilgotnym klimacie tropikalnym. Potrzebują całorocznego ciepła i wilgoci, aby dobrze rosnąć oraz owocować. Palmy kokosowe są trudne do osadzenia w suchym klimacie i nie mogą tam rosnąć bez częstego nawadniania. W warunkach suszy nowe liście nie otwierają się dobrze, a starsze liście mogą ulec wysuszeniu; owoce też mają tendencję do szybszego spadania.
Kopra to wysuszony miąższ (bielmo) orzechów palmy kokosowej (kokosowca). Zawiera ona około 63% tłuszczu. To właśnie wysuszona kopra, drobno starta, jest podstawą wiórek kokosowych.
Historia i ciekawostki
Literackie dowody z kronik Ramajany ze Sri Lanki wskazują, że kokos był obecny na subkontynencie indyjskim przed I wiekiem p.n.e. Kolejna wczesna wzmianka o kokosie pochodzi z historii „Tysiąca i jednej nocy”. Wiadomo, że Sindbad Żeglarz kupił i sprzedał kokos podczas swojej piątej podróży.
Jakie korzyści?
W przeciwieństwie do wielu innych owoców o wysokiej zawartości węglowodanów, orzechy kokosowe dostarczają głównie tłuszczu. Zawierają również białko, kilka ważnych minerałów. Jednak nie są znaczącym źródłem większości innych witamin. Minerały kokosowe biorą udział w wielu funkcjach w ciele.
Zastosowanie w kuchni
Wiórki kokosowe pasują do potraw o pikantnym smaku. Przyjemna konsystencja i smak dobrze sprawdzają się w curry, gulaszu rybnym, potrawach z ryżu, a nawet na panierowanych krewetkach. Przed kupnem wiórek koksowych zawsze sprawdzać trzeba etykietę, aby dowiedzieć się, czy nie zawierają one żadnych niechcianych dodatków.
Wiórki kokosowe doskonale nadają się do pieczenia, dodają nutkę naturalnej słodyczy i wilgoci do ciastek, babeczek i szybkich chlebów. Posypka surowego kokosa dodaje do płatków owsianych ciekawą teksturę i tropikalny smak. Wiórki wmieszane w budyń lub jogurt są również pysznym wzmacniaczem kalorii dla kogoś, kto chce przytyć.
Przeciwwskazania
Białka kokosowe mogą powodować alergię pokarmową, w tym wstrząs anafilaktyczny. Bezwzględnie unikać go muszą osoby uczulone.
Przechowywanie
Wiórki kokosowe z siarką należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Są przygotowane do długiego spożycia.
Inne opcje
Składniki
Składniki: wiórki kokosowe, dwutlenek siarki.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne, inne orzechy i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Indonezja
Indeks glikemiczny: 45
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2763 kJ/660 kcal |
Tłuszcz | 65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 57 g |
Węglowodany | 24 g |
w tym cukry | 7 g |
Błonnik | 21 g |
Białko | 7 g |
Sól | 0,09 g |
Przepisy z tym produktem
-
Indyjski deser laddu z mąką z ciecierzycy
Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. Banalne w przygotowaniu, nie mogą się nie udać.
-
Domowe batoniki kokosowo-czekoladowe
Prosty przepis na batoniki uratuje życie każdemu, kto potrzebuje zjeść coś słodkiego. Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy zaledwie kilka składników, które większość z nas ma w domu.
-
Lekkie kokosanki
Kokosanki to bardzo popularne ciastka kokosowe. Błyskawicznie się je robi i mają super krótki i prosty skład.
-
Trufle czekoladowe z wiórkami kokosowymi
Czekoladowe trufle to pyszny i efektowny deser z wiórkami kokosowymi. Domowe trufle świetnie sprawdzą się zarówno jako codzienna słodka przekąska, jak i na wizytę gości.
Komentarze 0