Duszona cielęcina z orzechami nerkowca szybka i łatwa do przyrządzenia.
Składniki
porcja: 6 osób
- - 800 g cielęciny (najlepiej udziec)
- - 800 g cebuli
- - 100 ml de sosu sojowego
- - 1 łyżka mąki
- - 1 kostka bulionu drobiowego
- - 200 ml płynnej śmietany
- - 1 łyżka curry
- - biały pieprz
- - 2 garści orzechów nerkowca
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 30 minut
Całkowity czas: 1 godzina
Etapy przygotowania
Etap 1
Pokroić cielęcinę w duże plastry i podsmażyć ją w garnku na odrobinie tłuszczu.
Etap 2
Wyjąć cielęcinę z garnka.
Etap 3
Pokrojoną cebulę zrumienić w soku z mięsa, dodać sos sojowy, mąkę rozrobioną w 100 ml wody, śmietanę i kostkę bulionową.
Etap 4
Dusić pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 5
W tym czasie obtoczyć mięso w curry i białym pieprzu.
Etap 6
Nie należy solić z powodu obecności sosu sojowego, bulionu i orzechów nerkowca.
Etap 7
Przełożyć mięso z powrotem do garnka, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Etap 8
Posypać orzechami nerkowca. Podawać z ryżem.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_emince-de-veau-a-la-noix-de-cajou_304615.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka